'Prosthodontics: A Global Affair' smaakt naar meer

‘Prosthodontics: A Global Affair’ was een unieke joint meeting tussen de NVVRT en AAFP (American Academy of Fixed Prosthodontics)

‘Prosthodontics: A Global Affair’ was een unieke joint meeting tussen de NVVRT en AAFP (American Academy of Fixed Prosthodontics)

Eens in de zoveel tijd komt een event voorbij dat je eigenlijk niet wil missen. Afgelopen voorjaar was het de beurt aan ‘Prosthodontics: A Global Affair’, gehouden op vrijdag 25 mei in het DeLaMar Theater te Amsterdam. Met een indrukwekkende internationale line-up met namen als Martin Land, Daniel Edelhoff, Martijn Molenaar, Patrick Rutten, Marco Gresnigt, Paul de Kok en Arndt Happe, waren de verwachtingen vanzelfsprekend hooggespannen.

Een zogenaamde joint meeting op initiatief van de Nederlands Vlaamse Vereniging voor Restauratieve Tandheelkunde (NVVRT) en de American Academy of Fixed Prosthodontics (AAFP). Men kan het slechter treffen. Een samensmelting die op deze stralende vrijdag door moderator Martin Land grappenderwijs iets dat ‘something impossible for politics’ wordt genoemd, maar in dit geval een ‘yes, we can’ bleek te zijn.

NVVRT-voorzitter Joris Peeters (links) en moderator prof. dr. Martin Land (USA) op het podium

NVVRT-voorzitter Joris Peeters (links) en moderator prof. dr. Martin Land (USA) op het podium

Sowieso zijn de events van de NVVRT een garantie voor het samenkomen van een gezelschap waarbinnen de top van de Nederlandse tandheelkunde zich bevindt. Alleen al wanneer je een blik werpt op het register restauratief tandartsen, vliegt de een na de andere bekende naam je om de oren. Sjoerd Smeekens, Marta Ilik, Paul de Kok, Martijn Molenaar, Peter Keizer, Ben Derksen, Kya Wabeke, Rolf van Mierlo, Hans van Pelt, Khee Hian Phoa, Marcel Linssen, Michiel Lieshout, Jappe Buijs, Maarten Bekkers… het is slechts een greep uit het register van een kleine 40 restauratief tandartsen dat momenteel officieel geregistreerd is.

Op het congres blijken tandartsen uit 22 verschillende landen aanwezig te zijn. Onder leiding van het natuurlijke gezag en charisma van Martin Land, die zowel prachtig Amerikaans als accentloos Nederlands blijkt te spreken, voelt het alsof je je in Amerika waant. Naar wat later blijkt, heeft deze man zijn tandheelkundestudie in 1975 Utrecht voltooid. Zijn ouders, Johnny en Magretha Land, waren Nederlandse tandartsen die hem stimuleerden zijn postgraduate opleiding in de Verenigde Staten te volgen. Sindsdien heeft Martin Land een indrukwekkend CV opgebouwd en is hij een zeer gerespecteerd tandarts in Amerika.

De foyer van het DeLaMar theater vormde het toneel voor het samenkomen van een bijzonder gezelschap van hoog niveau

De foyer van het DeLaMar theater vormde het toneel voor het samenkomen van een bijzonder gezelschap van hoog niveau

Het DeLaMar theater werkt absoluut mee aan de beleving van de meeting. Fijne stoelen en een intieme zaal vormen de ingrediënten voor een congres dat in een fijne sfeer plaatsvind. De organisatie, in handen van Paul Burger, is van topkwaliteit.

‘’These machines are expensive folks’’, zegt Land grappenderwijs tijdens zijn opening wanneer hij praat over de modernste technologieën op het gebied van tandheelkunde. Wanneer het brandalarm op een gegeven moment vals afgaat, weet Land zijn geboren innerlijke komiek naar boven te halen: ‘’Alarm, fire bombs, when we have to leave the auditorium, please tell us in time ok?’’ Het is een man naar je hart die ieders grootvader zou kunnen zijn.

Terwijl Land de dag aan elkaar praat, passeert een aantal indrukwekkende presentaties de revue. Patrick Rutten (Modern day dental techiques in full rehabilitations) gaat in op de nieuwste technieken binnen de tandheelkunde. Aan zijn perfecte Engelse accent te horen kan je niet horen dat hij uit België komt. Ondanks alle nieuwtjes, wordt ook de kritische noot tijdens deze dag niet vergeten: ‘’Bullshit, ik heb nu al 58 jaar aan tandheelkunde meegemaakt, en de daadwerkelijke game changers op het gebied van tandheelkundige materialen vallen echt wel mee.’’

Ook buiten de foyer was het een gezellige drukte van belang

De uitermate comfortabele en intieme zaal binnen het DeLaMar stroomt vol

Er komt veel casuïstiek voorbij, waar natuurlijk Bjarni Pjetturson uit IJsland regelmatig en zoals het klinkt vanzelfsprekend wordt geciteerd. Ook dankbaarheid van patiënten komt aan bod, hetgeen een stimulerende factor vormt in je werk.

Grootheid Daniel Edelhoff (Possibilities and limitations of CAD/CAM resin composites) presenteert heel benaderbaar en het voelt alsof er een knuffelbeer op het podium staat. Met zijn keycord om en een Duits accent zoekt hij regelmatig de bevestiging bij het publiek door zijn stopwoord ‘ja’ te gebruiken. Een hele visuele presentatie die goed te volgen is, en die ondersteund wordt met een hoop literatuur. ‘’She’s happy, I’m happy, and that’s important’’, zo weet Edelhoff treffend te verwoorden gedurende diverse leuke patiëntenvoorbeelden. ‘’I absorb all the stress’’, is tevens een van de grappen die hij maakt wanneer het publiek hem vraagt wat te doen bij lastige patiënten.

Edelhoff praat over het antwoord van patiënten wanneer hij vraagt of ze hun splint dragen: ’’yes means no’’. Een patiënt die leed aan gebitsslijtage bleek 3 liter cola per dag te drinken. ‘’Preserve tooth material’’, is een van zijn belangrijkste boodschappen.

Jeroen Rijken (Coltene) demonstreert de revolutionaire HyFlex endovijl tegenover een geïnteresseerd gemengd publiek

Jeroen Rijken (Coltene) demonstreert de revolutionaire HyFlex endovijl tegenover een geïnteresseerd gemengd publiek

Marco Gresnigt (Adhesion of ceramics to dental tissues) neemt na de lunchpauze - wat overigens een heerlijk warm en koud buffet betrof - het stokje over en praat het publiek op rustige toon door zijn mooie presentatie, die ogenschijnlijk bewust na de pauze is gepland. Gresnigt weet de after lunch dip deskundig te tackelen en een geboeid publiek is het gevolg. In zijn presentatie benadrukt hij goed naar je fouten te kijken.

Paul de Kok (On the slippery slopes of Ceramics versus Composites) houdt zijn presentatie over zijn PhD waarin hij keramiek afzet tegen composiet. In een indrukwekkend betoog belicht hij de positieve en negatieve kanten van beide materialen, ondersteund door video’s van Trump en Clinton. De Kok is creatief als altijd en geeft ook aan dat het voor zijn doen een presentatie is met weinig beeld en veel numerieke getallen. De inhoud en literatuurondersteuning ervan zijn echter sterk. De tooth circle of death komt aan bod. Tissue conservation en ‘know your limitations’ zijn zijn belangrijkste boodschappen. Wanneer je het afzet tegen zijn persoonlijk uitgesproken voorkeur voor keramiek, omdat hij daar veel beter mee kan werken dan composiet - iets wat hij liever aan anderen overlaat - dan is dat een zeer treffende uitspraak.

Arndt Happe (Key Factors for Success with Implant Restorations in the Esthetic Zone) is de derde spreker van de middag. In zijn presentatie zitten veel filmpjes verwerkt, die op een fijn tempo de revue passeren. Ook hier komt een hoop wetenschap aan bod in een verder hele visuele presentatie.

De lunch betrof een heerlijk warm en koud buffet naar ieders believen

Jong en oud was vertegenwoordigd tijdens de meeting

Tenslotte heeft Martijn Molenaar (The Art of Comprehensive Treatment Planning) de eer om de dag in stijl af te sluiten. Met een uitstekende en overtuigende presentatie weet hij het publiek tot na vijfen geboeid te houden. Erg knap, nadat je al een dag lang zoveel waardevolle informatie op zo’n hoog niveau voor de kiezen hebt gekregen.

Gezien het Nederlands-Amerikaanse karakter van de meeting ontbreekt natuurlijk ook het sociale programma niet op deze prachtige dag. Na de borrel begeeft het gezelschap zich in groten getale richting het Leidseplein, alwaar schuin tegenover het Holland Casino op de twee gereserveerde klassieke rondvaartboten wordt gestapt.

Terwijl koers over de grachten van Amsterdam wordt gezet, vermaakt het gezelschap zich geanimeerd onder het genot van een fijne zon, cocktails en amuses. Bestaande contacten worden aangehaald en nieuwe (internationale) contacten worden gelegd. Tenslotte wordt aangelegd bij het West-Indisch huis voor een historisch diner dat menigeen nog lang zal heugen.

Het tandheelkundige bedrijfsleven was in groten getale aanwezig op ‘Prosthodontics: A Global Affair’

Het tandheelkundige bedrijfsleven was in groten getale aanwezig op ‘Prosthodontics: A Global Affair’

Ook ontbrak het na afloop van het congres niet aan een goede borrel…

…later gevolgd door een klassieke boottocht en historisch diner

Al met al smaakt ‘Prosthodontics: A Global Affair’ naar meer; dit is een evenement waar je bij had moeten zijn. Van de locatie, tot aan de aankleding, de line-up, de aanwezige partners en het sociaal programma: alles klopte. Dus wil je ooit nog eens een congres organiseren en vraag je je af hoe dat moet? Vraag het Paul Burger. Ben je nieuwsgierig geworden naar de NVVRT en wil je nader met hen kennismaken of ook zo’n topevent bijwonen? Reserveer dan vrijdag 18 januari in je agenda, want dan vindt ‘Ortho meets Resto’ plaats binnen het indrukwekkende toneel van de Johan Cruijff Arena. 

Op deze dag zal de relatie tussen de juiste stand van gebitselementen en restauratief werk centraal staan. Speciaal voor deze gelegenheid vliegt de NVVRT Domingo Martin en Maria Jesus Provedo uit San Sebastian, Spanje in volgens het principe ‘’A Good Orthodontist NEEDS a Good Prosthodontist. The Importance of Teamwork.’’

A Good Orthodontist NEEDS a Good Prosthodontist. The Importance of Teamwork.
— Domingo Martin & Maria Jesus Provedo
‘Ortho meets Resto’ vindt op vrijdag 18 januari plaats in de indrukwekkende Johan Cruijff ArenA. Boek vandaag nog je tickets.

‘Ortho meets Resto’ vindt op vrijdag 18 januari plaats in de indrukwekkende Johan Cruijff ArenA. Boek vandaag nog je tickets.

Deze twee toonaangevende sprekers zullen je een dag lang op sleeptouw nemen met prachtige theorie en casussen op het gebied van orthodontie en restauratieve tandheelkunde. Want bij behandeling van patiënten met complexe gebitsmutilaties heb je alle disciplines nodig om tot een goed resultaat te komen. Na deze dag zul je dan ook een hoop inzicht hebben vergaard over de orthodontische mogelijkheden binnen de restauratieve tandheelkunde.

Dus grijp je kans en waan je in de bijzondere wereld van de NVVRT. Voor meer informatie en tickets staat onderstaande button met genoegen tot je beschikking.