Wetswijzigingen per 1 juli 2023 voor ondernemers

Het zal je niet zijn ontgaan; Op 1 juli 2023 gaat er weer een hoop veranderen voor ondernemers. Als tandarts met een eigen praktijk heb je hier dus ook mee te maken, ofschoon niet alles relevant hoeft te zijn. We hebben de belangrijkste wetswijzigingen voor je op een rij gezet.

Minimumloon verhoogd

Het wettelijk minimumloon wordt per 1 juli verhoogd naar € 1995,00 per maand voor volwassenen. Dat is een stijging van 3,13%. Hoe dit zit voor het wettelijk jeugdloon en voor het minimumloon per week kan je vinden op de website van de rijksoverheid.

Pensioenwet

Het pensioenstelstel gaat per 1 juli op de schop door de invoering van de Wet toekomst pensioenen. Werkgevers zullen samen met werknemers en pensioenuitvoerders moeten komen tot nieuwe pensioenregelingen. Ook krijgen zelfstandigen meer ruimte om hun pensioen op een fiscaal voordelige manier te regelen. Of je als werkgever actie moet ondernemen ligt aan de situatie van je medewerkers. Wanneer je personeel onder een cao valt dan nemen de vakbonden en werkgeversverenigingen het werk van je over. De situatie is echter anders wanneer je personeel niet onder een cao valt en je bent aangesloten bij een pensioenverzekeraar of premiepensioeninstelling. In dit geval dien je contact met deze partij op te nemen om af te spreken hoe de overgang naar het nieuwe systeem eruit ziet. Daarbij kun je denken aan afspraken over wat te doen met het opgebouwde pensioenbedrag of het nabestaandenpensioen.

Het gaat wat ver om alles in dit blog uit te leggen, maar het moge duidelijk zijn dat je je (met een adviseur) hierin verdiept. Meer informatie over het nieuwe stelsel is te vinden op www.onsnieuwepensioen.nl.

Visie op re-integratietraject verplicht

Wanneer een werknemer langere tijd ziek is ben je verplicht gezamenlijk een visie op te stellen over de re-integratie van het personeelslid. Concreet houdt dit in dat je zieke werknemer, binnen zes weken nadat diegene zich ziek heeft gemeld, naar de bedrijfsarts gaat. Binnen twee weken na dat bezoek stel je als werkgever samen met de werknemer een plan van aanpak op. Daarin staat beschreven hoe en hoe vaak jullie contact hebben, hoeveel uur de werknemer weer gaat werken én welke werkzaamheden hij/zij in die tijd gaat uitvoeren. Dit plan van aanpak stel je bij wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer de werknemer weer meer kan gaan werken.

Let op: Mocht je niet voldoen aan deze regels over de re-integratie van je werknemer dan kan het UWV een loonsanctie opleggen. In het geval dat je werknemer na twee jaar nog niet - volledig - kan werken, dan zou normaal gesproken het UWV de WIA-uitkering uitbetalen. Mocht je echter je re-integratietraject niet op orde hebben, dan kan het UWV je verplichten de zieke werknemer zelf door te betalen.

Op de website van het UWV staat een handige opzet voor het plan van aanpak.

Verkorte uitbetaling zieke AOW'er

Vanaf 1 juli heeft een zieke AOW’er nog maar 6 weken recht op loondoorbetaling. Op dit moment is dat een periode van 13 weken. Mocht je een werknemer hebben die de AOW-leeftijd al bereikt heeft en op 1 juli 2023 al ziek was, dan blijft voor hem de oude termijn van dertien weken gelden.

Wettelijke betaaltermijn mkb doorgevoerd

Op 1 juli 2023 moeten alle contracten tussen grote bedrijven en het mkb aangepast zijn naar maximaal 30 dagen. Afgelopen jaar is namelijk de wettelijke betalingstermijn van het grootbedrijf naar het mkb aangepast van 60 naar 30 dagen. Voor de lopende contracten gold er een overgangsperiode van 1 jaar, die is nu dus voorbij.

Vergunning incassobureaus

Incassobureaus mogen alleen nog bepaalde diensten uitvoeren als ze een vergunning hebben. En er worden nog meer strengere eisen gesteld aan deze dienstverleners. Dit is een gevolg van de Wet kwaliteit incassodienstverlening. De nieuwe wetgeving maakt het makkelijker om een betrouwbaar incassobureau te vinden; Wanneer je als bedrijf een incassobureau wilt inschakelen kan je vanaf 1 juli 2023 makkelijker checken of het incassobureau aan de kwaliteitseisen voldoet.

En verder…

Er zijn nog wat meer nieuwe wetten, maar die zijn, ons inziens, wat minder relevant. Denk aan onder andere; Grensarbeiders mogen tot 50% thuiswerken, Verbod op gratis plastic wegwerpverpakkingen en Verplicht inzamelen textiel.

In 2024 volgt er nog meer, hierbij een vooruitblik:

  • Invoering wettelijk minimumloon per uur (ipv minimum maandloon).

  • Abonnementen OV onbelast verstrekken wordt eenvoudiger

  • Invoering verbod op nulurencontract

  • Einde STAP-budget

Voor alle wetswijzingen geldt dat wij het hier erg beknopt hebben opgesomt. We raden je aan om je goed te (laten) informeren door experts op de diverse vakgebieden.

Bronnen: De Ondernemer.nl - MKB Servicedesk - Rijksoverheid