1. Je BIG-registratie

Registreren als tandarts in het BIG-register is verplicht. Je hebt het nodig om zelfstandig voorbehouden handelingen te mogen uitvoeren én om de titel Tandarts te mogen gebruiken. In het BIG-register worden ook schorsingen, beperkte bevoegdheden of schorsingen door de IGZ vastgelegd. 

Wat heb ik nodig?

 • Een aanvraagformulier
 • Een gewaarmerkt kopie van je diploma (ontvang je bij de diploma-uitreiking)
  OF
 • Een digitaal uittreksel uit het diplomaregister van DUO.
  Het digitale uittreksel kun je zelf kosteloos in het diplomaregister van DUO maken. Dit uittreksel is drie jaar geldig.


  Heb je liever een papieren versie? Dan kun je bij DUO een print op waardepapier aanvragen. Dit doe je met het formulier Papieren uittreksel diplomaregister. Het papieren uittreksel ontvang je binnen drie weken en kost €72,-. Een zelfgemaakte print heeft overigens niet dezelfde waarde als een print van DUO.

Digitale uitreksel

Het digitale uittreksel betreft een pdf-document, voorzien van een certificaat. Het certificaat is het bewijs dat het document afkomstig is van DUO.

Wat moet je doen voor het digitale uittreksel?
Kijk eerst of je gegevens in het diplomaregister op DUO staan. Hiervoor heb je een DigiD met sms-controle nodig.

 • Staan je gegevens in het diplomaregister? Dan kan je inloggen op Mijn DUO. Vervolgens kun je het uittreksel kosteloos downloaden in het diplomaregister
 • Staan je gegevens niet in het diplomaregister? Neem dan contact op met de studentenadministratie van je opleidingsinstelling

  Ik heb mijn digitale uittreksel binnen. En dan?
 • Zorg ervoor dat je eerst een aanvraag tot inschrijving hebt gedaan via bigregister.nl waarbij je tegelijkertijd je inschrijfgeld van €85,- betaalt. Hierna is namelijk pas het dossiernummer bekend. Dit nummer heb je nodig om de e-mail met het digitale uittreksel te kunnen koppelen aan je aanvraag
 • Print vervolgens het aanvraagformulier en mail het digitale uittreksel van DUO naar info@bigregister.nl. Hierbij moet je in de onderwerpregel het zaaknummer vermelden. Dit nummer kun je onder de barcode op het aanvraagformulier vinden.
 • Het ingevulde aanvraagformulier ondertekenen en met eventueel aanvullende documenten per post sturen naar: BIG-register, Postbus 3173, 6401 DR te Heerlen.

Pas wanneer het BIG-register een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier, het wettelijk vereiste inschrijfgeld van 85 euro én een gewaarmerkte kopie van de opleidingsinstelling OF een uittreksel van DUO (digitaal of op waardepapier) heeft ontvangen, kan het verzoek tot registratie in het BIG-register in behandeling worden genomen.

Hoelang duurt het?

De aanvraag mag maximaal acht weken duren. Vaak duurt het tussen de vier en acht weken . Sommige aanvraag momenten zijn gunstiger dan anderen. Aanvragen in of vlak vóór de zomervakantie kunnen acht weken in beslag nemen. 

Kleine tip

Vul je aanvraag formulier een dag of twee dagen vóór je uitreiking in. Dan kan je diezelfde dag nog je aanvraag per post versturen. Omdat de uitreiking op ACTA op vrijdag is, scheelt je dat twee dagen. 

Mijn buluitreiking was op 27 februari 2015. Ik heb dezelfde dag nog mijn aanvraagformulier en gewaarmerkt kopie van mijn diploma opgestuurd. Op 30 maart kreeg ik per e-mail bericht van mijn registratie.
— Stanley

Werken zonder BIG-registratie

Niet zelfstandig bevoegde zorgverleners kunnen onder voorwaarden in opdracht voorbehouden handelingen uitvoeren. De belangrijkste voorwaarde is dat de opdrachtnemer bekwaam is om de voorbehouden handeling uit te voeren. Daarnaast moet de zorgverlener die de opdracht geeft, zelfstandig bevoegd zijn om de handeling uit te voeren. Als de opdrachtgever of de opdrachtnemer niet voldoet aan de voorwaarden, is hij strafbaar.