2. Inschrijven in de Kamer van Koophandel

De meeste starters zullen aan de slag gaan als tandarts in een praktijk van iemand anders. Hiervoor zijn verschillende vormen van samenwerking. De meest voorkomende vorm is het werken als zelfstandig tandarts op basis van een overeenkomst van opdracht. Voor deze vorm is het belangrijk dat je fiscaal en juridisch gezien ondernemer bent en bij een ondernemer hoort een rechtsvorm.

De meest relevante rechtsvorm voor starters is de eenmanszaak (ook wel ZZP; zelfstandige zonder personeel genoemd). Ga je in loondienst of start je een eigen praktijk? Dan is deze stap niet relevant voor jou.

Het in schrijven als ZZP'er gebeurt bij de Kamer van Koophandel in twee stappen;

1. Digitaal aanmelden en voorbereiden.

2. Persoonlijk langsgaan op een kantoor.


Digitaal aanmelden

De meeste vragen zullen duidelijk genoeg zijn. Hieronder zullen nog enkele aandachtspunten worden besproken. 

Korte omschrijving van de ondernemingsactiviteiten
Tandarts of tandheelkundige werkzaamheden is voldoende.

Handselsnaam
Houd het simpel. Jansen Tandheelkunde of Jansen Mondzorg. Mocht je dat willen, dan kan je eenvoudig een handelsnaam wijzigen of een extra aanvragen. Kosteloos en zonder langs te hoeven op kantoor.


Langsgaan op kantoor

Je hebt een legitimatiebewijs en een pinpas nodig. De kosten voor het inschrijven zijn eenmalig €50,00 en €15,00 voor een uitreksel. Een uitreksel kan je nodig hebben voor bijvoorbeeld een aanvraag van een zakelijke rekening.  

BIG? 

Het kan voorkomen dat je wordt gevraagd om je BIG-registratie. Dit gebeurt niet consistent bij alle kantoren. Mocht je deze nog niet hebben, en er wordt naar gevraagd, dan kan je de registratie op een datum in de toekomst klaarzetten wanneer je verwacht je BIG wel in bezit te hebben. Je hoeft dan niet opnieuw langs te gaan op het kantoor. 

Vrijgesteld van BTW

In de komende dagen zul je een brief ontvangen van de belastingdienst. Hier staat in dat je dienstverlening als tandarts vrijgesteld is van BTW. Bewaar deze brief. Praktijken hebben deze documentatie nodig en deze brief wordt niet opnieuw verstrekt.

Overigens zijn puur cosmetische behandelingen niet vrijgesteld van BTW. Voor de nuances en de werking hiervan in de praktijk kan je hier verder lezen.