Verplichte jaarverantwoordingsplicht Wtza met 2 jaar uitgesteld

De verplichte jaarverantwoording voor eerstelijns zorgaanbieders wordt met 2 jaar uitgesteld. Tijdens het eerstelijnszorgdebat op woensdag 5 juli werd dit gemeld door de verantwoordelijke Minister Helder. Minister Helder is verantwoordelijk voor het vervolgprogramma (Ont)regel de zorg en wil met het indrukken van deze pauzeknop de rust terugbrengen in het proces.

Een stap in de goede richting

De eerstelijnscoalitie is verheugd dat de minister de zorgen uit de eerste lijn serieus neemt. Het indrukken van deze pauzeknop is een eerste stap in de goede richting en geeft vertrouwen op een praktische oplossing.

Tijdens het debat werd er gesproken over een verplichting in de Wtza tot het instellen van intern toezicht bij meer dan 25 zorgmedewekers. Minister Helder wil geen overhaaste beslissing nemen maar het CDA, Groen Links, SGP en Fractie Den Haan stelden voor deze grens te verhogen naar 50 of zelfs 75 zorgmedewerkers.

Niet alleen uitstel maar afstel

De eerstelijnscoalitie pleit niet alleen voor uitstel van de jaarverantwoording maar ook voor afstel. Want ook over 2 jaar zal het voor eerstelijnszorgaanbieders veel tijd kosten, tijd die zij niet aan patientenzorg kunnen besteden.

Bron: KNMT