Ben je wel goed verzekerd?

Gastblog door Ronnie Mathijsen | Adviseur Medische Beroepen bij Aon

Studeer je tandheelkunde en komt je afstudeerdatum snel dichterbij? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de start van je carrière.

De eerste keuze staat al voor de deur: ga je zelfstandig aan de slag of sluit je je aan bij een bestaande praktijk? Welke keuze je ook maakt, er zijn veel zaken die geregeld moeten worden.

Als beginnend tandarts kan er veel op je afkomen. In dit artikel geeft verzekeringsadviseur Aon graag handvaten om goed voorbereid de eerste stappen als tandarts te zetten. 

Starten als zelfstandige tandarts
Wanneer je kiest om voor jezelf te beginnen, kan je je werktijden indelen zoals je wilt. Dat geeft veel vrijheid. Maar je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor een inkomen en het medisch handelen. Het is belangrijk dat je jezelf beschermd tegen aansprakelijkheid, juridische bijstand en arbeidsongeschiktheid. Verzekeringsadviseur Aon kan je hierbij goed helpen. 

Wat heb je nodig om als startende tandarts te beginnen?
Als tandarts werkzaam op omzetbasis (geen eigen praktijk) is op het gebied van verzekeren de beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid, rechtsbijstand en arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van belang.

Voor een praktijk houdend tandarts is het aanvullend belangrijk om je goed te laten adviseren over cybercriminaliteit, verzuim, werkgeversaansprakelijkheid en het verzekeren van zakelijke eigendommen.

1. Verzekerd tegen medische missers

Je doet iedere dag weer je best om jouw klanten een stralend gebit te geven. Er kan echter tijdens een behandeling iets misgaan. Bijvoorbeeld een vijltje dat afbreekt in een tand bij een wortelkanaalbehandeling. De patiënt kan jou aansprakelijk stellen.                                                    Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is dan ook een 'must' voor tandartsen. Werk je in loondienst en veroorzaak je schade? Dan zijn de gevolgen minder groot. Jouw praktijkhouder is hiervoor verzekerd.

Afsluiten verzekering: stel voor jezelf vragen

Bij het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is het goed om stil te staan bij jouw persoonlijke situatie. Stel voor jezelf de volgende vragen:

-       Is de verzekering specifiek voor jou geschikt?

-       Ben je ook verzekerd als je iemand behandelt in het buitenland?

-       Zijn uitspraken van een geschillencommissie meeverzekerd?

Vind je het nog lastig om te bepalen welke zaken voor jou belangrijk zijn? Wij kijken naar jouw situatie en stemmen af welke zaken voor jou belangrijk zijn. Zo zorgen we samen dat je goed gedekt van start kan gaan.

2. Rechtsbijstand voor juridische hulp

Beroepsaansprakelijkheid en rechtsbijstand hangen nauw met elkaar samen. Als een patiënt jou aansprakelijk stelt voor schade die door een medische misser is veroorzaakt, kan je in dat geval voor de tuchtraad gedaagd worden. Tuchtzaken vallen niet onder de beroepsaansprakelijkheid.

Je kunt je verzekeren van juridische hulp door een rechtsbijstandsdekking af te sluiten.

Daarnaast kan een rechtsbijstand ook uitkomst bieden wanneer je een juridisch conflict hebt met bijvoorbeeld één van je medewerkers of met je opdrachtgever

3. Zeker van een inkomen met een AOV

Als zelfstandige tandarts draag je zelf het risico van inkomensverlies. Kun je door ziekte of een ongeval niet meer werken, weet dan dat er wettelijk niet veel voor jou is geregeld. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kan hierbij helpen. Zo blijf jij verzekerd van inkomen.

Op het gebied van arbeidsongeschiktheid is de gedachte vaak dat het verzekeren hiervan hoge kosten met zich meebrengt. Dat dit niet altijd het geval is blijkt uit onderstaand voorbeeld:

Tandarts 27 jaar

Verzekerd bedrag € 100.000,-

Eindleeftijd 67 jaar   

Per maand vanaf € 169,53 (premie is fiscaal aftrekbaar)

 

Krijg persoonlijk advies van een expert

Je hebt als tandarts je eigen specifieke risico’s. Daarom heeft Aon samen met tandartsen een product ontwikkeld dat aansluit op jouw situatie. Hierbij is gekozen voor een totaal oplossing, waarbij behalve aansprakelijkheid ook juridische geschillen en uitspraken van een geschillencommissie zijn meeverzekerd. Zo ben je verzekerd voor wat voor jou van belang is.

Als onafhankelijk verzekeringsadviseur kijkt Aon naar je persoonlijke situatie en stemt verzekeringen af die aansluiten bij jouw wensen en voorkeuren.

Aon biedt voor (startende) tandartsen de mogelijkheid voor een kennismakingsgesprek via een video call. Iedere situatie is uniek. Wij geven advies dat aansluit bij je persoonlijke wensen en situatie. Zo ben je verzekerd voor wat voor jou belangrijk is. 

Binnen deze afspraak adviseert Ronnie Mathijssen je op het gebied van schadeverzekeringen. Monique de Jong - Schouw zal je adviseren over de risico’s op het gebied van arbeidsongeschiktheid. Wij zijn te bereiken via onderstaande contactgegevens:

                                    

Ronnie Mathijssen – Adviseur Medische Beroepen

+31 (0) 88 810 81 48

ronnie.mathijssen@aon.com   

 

Monique de Jong - Desk Consultant AOV & Financial Planning 

+31 (0) 6 11 01 55 47   

Monique.de.jong@aon.nl