Online je netwerk vergroten

Je bent je eigen praktijk gestart en vanzelfsprekend ben je hier blij mee en trots op. De eerste patiënten melden zich aan, maar waarschijnlijk zit je niet meteen vol. Natuurlijk heb je een website laten maken en wellicht kunnen mensen daar online een afspraak maken. Een goede webbouwer heeft er ook nog voor gezorgd dat je vindbaar bent dus in principe heb je het voor elkaar. Al met al is het ook wel een flinke investering geweest, tezamen met het ontwerp van een huisstijl, het logo, visitekaartjes en ga zo maar door. Nu maar wachten tot de wachtkamer vol komt?

Het blijkt dat niet elke startende ondernemer zich bezig houdt met marketing, zeker waar het ondernemende tandartsen betreft. In de stap daarvoor, de studietijd, is het ook niet evident dat het netwerk wat je opbouwt ook ‘vastlegt’. Een gemiste kans, maar LinkedIn biedt hulp. Niet alleen als persoon, maar ook als bedrijf, of beter gezegd als praktijk.

LinkedIn bedrijfspagina

Naast dat je LinkedIn als persoon goed kan gebruiken om je netwerk te informeren en om zelf informatie op te doen is er ook de mogelijkheid om een zogenaamde bedrijfspagina te maken (dus niet een persoonlijk profiel maken met de naam van je praktijk!). Het opzetten (en bijhouden) kost wel even een beetje tijd, dus de belangrijke vraag is of het je wat oplevert. Bij die gedachten stopt het meestal.

LinkedIn helpt je met de bedrijfspagina om de blik meer op jouw praktijk gericht te krijgen. Je vergroot hiermee namelijk de vindbaarheid van je praktijk, ook op Google! Door regelmatig te posten kom je beter in beeld en kan je met links ook rechtstreeks naar je website verwijzen. De zichtbaarheid wordt ook vergroot door het bedrijfsprofiel kun je koppelen aan je functie (ook werknemers kunnen linken naar je bedrijfsprofiel). Dat staat niet alleen leuker dan dat grijsblauwe kantoortje naast de functie, maar het logo maakt een koppeling naar de bedrijfspagina.

Zo zijn er diverse voordelen (vergeet het uitzetten van vacatures niet) waarmee je naamsbekendheid kan vergroten en je daarmee bijdraagt aan een volle wachtkamer. Voorwaarde is wel dat je je eigen netwerk voor elkaar hebt op LinkedIn en die ook uitnodigt om de bedrijfspagina te gaan volgen. Daarnaast is het raadzaam om met regelmaat een post op de pagina te zetten en jezelf aan te leren om ook wat actiever als persoon op LinkedIn te gaan worden.

Het gaat wat ver om hier alle stappen te beschrijven om de pagina op te zetten, gelukkig heeft LinkedIn de stappen op een rij gezet: LinkedIn-pagina maken. Je kan natuurlijk ook de hulp van een marketingbureau inschakelen.

Heel veel succes en vergeet niet om ook De Startende Tandarts op LinkedIn te volgen!

 

Deze gastcolumn is van de hand van Arjan Moerman, eigenaar van-  en freelance online marketing adviseur bij Blickfång Communicatie en Online Netwerktraining, met de focus op LinkedIn.