Ondernemerschap van tandartsen en mondhygiënisten en de wet DBA

Het ondernemerschap van tandartsen of mondhygiënisten zonder zelfstandige praktijk wordt tot op heden weinig ter discussie gesteld. Op dit moment controleert de Belastingdienst zzp’ers mondjesmaat wel op schijnzelfstandigheid. samen met de opdrachtgever ben je als zzp-er verantwoordelijk voor afspraken over de samenwerking (arbeidsrelatie).

Vanaf 1 januari 2025, of wellicht eerder, wil de overheid opdrachtgevers van zzp’ers gaan houden aan de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA). Nu volgt voor hen die zich niet aan deze wet houden geen berisping, uitgezonderd de gevallen waar willens en wetens sprake is van kwaadwillendheid.

Hierdoor kunnen opdrachtgevers nog steeds redelijk risicoloos zzp’ers contracteren op basis van een modelovereenkomst van opdracht. De het niet handhaven lijkt hen dus op dit moment te vrijwaren van risico's tenzij er echt sprake is van zogenaamde excessen.

Als de overheid overgaat op daadwerkelijke handhaving, betekent dat overigens niet dat de modelovereenkomsten van opdracht niet langer geldig zouden zijn. Het betekent dat er strenger gecontroleerd gaat worden op het correct naleven ervan. 

Er is nog wel wat onduidelijkheid; Het kabinet weet namelijk nog niet hoe ze te zijner tijd het handhavingsmoratorium voor opdrachtgevers precies gaat opheffen. Volledige handhaving kan volgens het kabinet namelijk pas als er duidelijkheid is over regelgeving en er een gelijker speelveld is tussen werknemers en zzp’ers wat betreft fiscaliteit, arbeidsrecht en sociale zekerheid. Dit najaar komt het kabinet naar buiten met de richting waarin ze denk; ze verwacht vooralsnog begin 2024 met nieuwe of aanvullende wetgeving te komen om schijnzelfstandigheid van zzp’ers tegen te gaan.

Vanzelfsprekend is het, ook al is de handhaving op moment geen prioriteit, er voor te zorgen dat je je zaken voor elkaar hebt. Dat geldt voor de zzp-er en de opdrachtgever! Meer informatie over modelovereenkomsten, schijnzelfstandigheid en de wet DBA kan je vinden op het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel.

Bron: KNMT