Bewust bekwaam: Hugo Vreugdenhil

Tandarts-gnatholoog bij Vreugdenhil Tandartsen, Geldermalsen

Hugo Vreugdenhil (links) en Dr. Robert B. Kernstein (VS), voorvechter van de T-scan

Hugo Vreugdenhil (links) en Dr. Robert B. Kernstein (VS), voorvechter van de T-scan

In onze nieuwe rubriek ‘Bewust bekwaam’ interviewen we interessante en ervaren personen binnen de tandheelkunde. In deze eerste aflevering tandarts-gnatholoog Hugo Vreugdenhil, in 1985 afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 1987 eigenaar van Vreugdenhil Tandartsen te Geldermalsen.

 

 1.         Dag Hugo, je bent tandarts en gnatholoog. Wat is dat eigenlijk een gnatholoog?

‘’Als gnatholoog houd ik me bezig met het samenspel tussen kauwspieren, kaakgewrichten en de occlusie. Verder houd ik me bezig met de orofaciale pijnklachten.’’

‘’Ik zie patiënten met complexe pijnklachten, patiënten die al overal geweest zijn en ten einde raad zijn. Als een detective moet je het probleem ontrafelen en de oplossing krijg je door logisch na te denken over de puzzelstukjes. Soms kun je die problemen op een eenvoudige manier oplossen. Gnathologie is een spannend vakgebied, je komt als gnatholoog letterlijk en figuurlijk dichter bij je patiënt.’’

tandtechnicus michel van overveld (links) met Hugo vreugdenhil

tandtechnicus michel van overveld (links) met Hugo vreugdenhil

2.         Kun je wat over jezelf vertellen?

‘’Wat is mijn achtergrond? Mijn pa was trompettist in het Rotterdams Philharmonisch Orkest en had hoge verwachtingen van mij als musicus. Toch koos ik voor de tandheelkunde. Een beslissing waar ik nooit spijt van heb gekregen. Muziek maak ik nog steeds, ik speel trompet in een jazzkwintet. Verder kan ik over mijn privéleven kwijt dat ik getrouwd ben en drie volwassen kinderen heb en twee kleinkinderen.

Mijn studietijd? De mooiste tijd van mijn studie was het keuzevak restauratieve tandheelkunde. We kregen de gelegenheid grotere projecten te doen en moesten ons werk altijd aan de groep presenteren. De sfeer in deze groep was opbouwend. Een sfeer die ik later ook in mijn praktijk wilde.’’

Foto: Bert Lek

Foto: Bert Lek

 3.         Wat voor soort praktijk heb je?

‘’Vreugdenhil Tandartsen bestaat eigenlijk uit twee verschillende praktijken die elkaar aanvullen. De vestiging in Meteren richt zich op de intakes en periodieke preventieve gebitscontroles. Hier staan diagnostiek, voorlichting en gebitsreiniging centraal. In Geldermalsen doen we de eigenlijke behandelingen. Dit zijn soms uitgebreide behandelingen, waarbij er een combinatie is van complexe endodontie, implantaten, prothetiek en restauratieve tandheelkunde. De praktijk is een regionaal verwijsadres.’’

pand-2.jpg

4.         In je praktijk werken ook startende tandartsen. Is er ruimte om die te ondersteunen?

‘’De tandartsen bij Vreugdenhil Tandartsen hebben allemaal ruime ervaring, maar we kunnen dagelijks van elkaar leren. We organiseren regelmatig op zaterdag een bijeenkomst. Dan doen we een interne audit. Het functioneren van iedere tandarts wordt dan kritisch beoordeeld door één collega. Dit klinkt misschien eng, maar door de open en transparante manier van samenwerken ontstaat er op die dagen altijd een opbouwende sfeer. We kijken altijd uit naar deze overlegdagen. ’s Middags hebben we dan een specifiek onderwerp en daar nodigen we dan een spreker bij uit, bijvoorbeeld een logopedist of een apotheker. De avonden gaan we uitgebreid dineren. Mijn jongste zoon is kok en die kan bijna net zo goed koken als zijn moeder. Samen zorgen zij voor een mooie afsluiting van de dag.’’

Het team van Vreugdenhil tandartsen

Het team van Vreugdenhil tandartsen

5.         Je geeft ook trainingen, o.a. bij de Dental Summerschool. Waarom ben je dat gaan doen?

‘’Ik vind het leuk en belangrijk om iets van mijn ervaring uit te dragen. En ik moet zeggen dat ik in de voorbereiding van zulke cursussen zelf ook veel leer. Hoe breng je een boodschap over? Een kleine, interactieve groep, zoals bij de Dental Summerschool, past bij mij. Het concept van Michiel Lieshout vind ik sterk.’’

 

6.         Kaakgewrichtsproblemen zijn toch specifiek voor een gnatholoog, of kan een algemeen practicus er ook iets mee?

‘’Kaakgewrichtsproblemen horen primair bij de tandarts-algemeen practicus thuis. Basale diagnostiek en therapie heeft iedere tandarts geleerd op de universiteit. Pas als je er niet uitkomt kun je de gnatholoog inschakelen. In zoverre is het naar mijn mening gelijk aan alle takken van de tandheelkunde. Als je alle endo’s, implantaten, protheses en paro gaat verwijzen, blijft er maar weinig over van je mooie vak. Dan wordt het een lege huls. Ik ben er dus geen voorstander van dat je alles maar verwijst zodra het een beetje moeilijk wordt.’’

image002 2.jpg

7.         Heb je verder nog tips voor startende tandartsen?

‘’Altijd met een microscoop werken, niet alleen bij endo’s. Zodra je met een microscoop gaat werken wordt je werk véél en véél  beter. Dat besef je pas als je de overstap hebt gemaakt.

Sluit je daarnaast aan bij een praktijk met een actief kwaliteitsborgingssysteem en een overlegstructuur of start je eigen praktijk als je ondernemend bent.’’