Ff bellen met... Amanda Scholtes & Inge Henkens

Amanda Scholtes (27) en Inge Henkens (26) zijn allebei jonge tandartsen die in 2015 aan het ACTA zijn afgestudeerd. Tijdens hun studie kwamen ze elkaar al regelmatig tegen, en ook nu kruisen de paden van deze ambitieuze dames elkaar weer: ze hebben zich namelijk beiden kandidaat gesteld voor de nieuwe ledenraad van de KNMT. Uiteraard juichen we het van harte toe dat startende tandartsen een stem binnen onze beroepsgroep krijgen. Een goede reden om even te bellen dus.

 

Amanda Scholtes

Amanda Scholtes

Inge Henkens

Inge Henkens

 

1.           Dag dames, hoe gaat het met jullie?

Inge: ‘’Prima, lekker druk bezig maar voor dit interview maak ik graag tijd hoor!’’

Amanda: ‘’Hey guys! Goed hoor, drukke tijd zo tegen het einde van het jaar, maar ook een leuke tijd! Hoe gaat het met jullie?’’ [Ook uitstekend, red.]

pexels-photo-325521.jpeg

 

2.           Kunnen jullie wat over jezelf vertellen?

Inge: ‘’Ik ben in 2015 als tandarts afgestudeerd aan ACTA en heb daarnaast ook rechten gestudeerd. In 2016 heb ik een master Gezondheidsrecht behaald aan de UvA. Ik werk nu een aantal dagen in de week als tandarts en geef daarnaast patiënten en praktijken juridisch advies, schrijf artikelen en geef lezingen. Een mooie combinatie van twee werelden dus.’’

Amanda: ‘’Natuurlijk! Tijdens mijn studie heb ik veel leuke bijbaantjes gehad. Zo heb ik bij implantologie op ACTA gewerkt, bij kaakchirurgie en de Mondzorg Poli in het Slotervaartziekenhuis (waar ik later ook even als tandarts aan de slag ben geweest). Behalve dat zo'n zakcentje altijd mooi is meegenomen, heb ik er echt onwijs veel geleerd; ook dingen die ze je in de opleiding niet meegeven. Mijn masterscriptie heb ik in Indonesië gedaan, waar ik samen met mijn vriend Lawrence Dom een onderzoeksstage heb opgezet naar patiënten (voornamelijk kinderen) met schisis. Dat was ook een geweldige ervaring. Inmiddels werk ik nu in twee praktijken, in Amsterdam en in Utrecht. In de ene, een grotere praktijk, is alles superstrak gepland en in de andere, een kleine familiepraktijk, is het wat gemoedelijker. Beiden zijn dus erg verschillend waardoor het lekker afwisselend blijft. De woensdag is een dagje voor mezelf en voor een stukje administratie.’’

 

3.           Hoe hebben jullie de eerste jaren van jullie tandheelkundige carrière ervaren?

Amanda: ‘’Februari 2015 studeerde ik af, daar had ik lang naar uitgekeken en vanaf toen zou alles makkelijker worden. Wat viel dat tegen zeg... Natuurlijk was ik al druk aan het solliciteren en dingen aan het uitzoeken in de laatste maanden naar het afstuderen toe. Maar toen bestond jullie website nog niet dus dat kostte toen een stuk meer moeite! Mede omdat ik m'n laatste jaar in het buitenland zat en daarna vijf dagen in ACTA Almere, had ik weinig kunnen werken. Dan begin je echt met nul en het duurt best een paar maanden voor je up-to-speed bent met werken, alles geregeld hebt en er wat geld binnen gaat komen. Je patiëntenbestand een beetje opbouwen, er was toch ook een auto nodig om bij m'n werk te komen, enzovoort. Zeker aangezien Lawrence toen net zijn eigen praktijk opstartte, was het nog even verder leven als studentje... Gelukkig is daar nu inmiddels verandering in gekomen!’’

Inge: ‘’ Omdat ik in mijn eerste jaar als tandarts ook nog rechten studeerde heb ik het rustig opgebouwd. Ik werkte maar twee dagen als tandarts en kan dat eigenlijk wel aanraden, omdat er dan niet teveel in een keer op je afkomt en je nog even een beetje kan wennen aan het werkende tandartsenleven. Vanaf mijn afstuderen als jurist heb ik het aantal uren aan de stoel uitgebreid en dat verliep eigenlijk heel soepel zonder teveel stress.’’

 

sf.jpg

4.           Wat viel mee en wat viel tegen?

Amanda: ‘’Zoals ik al zei, je moet echt wat opbouwen. Het komt niet aanwaaien als je bent afgestudeerd, daar moet je echt voor werken. Los van het regelen van bedrijfstechnische dingen (wat dat betreft is jullie site echt een zegen voor alle toekomstige collega’s) moet je ook het vertrouwen van patiënten winnen en zelfvertrouwen opbouwen in je behandelingen. Veel mensen doen wel alsof alles allemaal zo makkelijk is, maar ik wilde vanaf moment 1 vullingen leggen die ik na tien jaar nog met plezier zou bekijken én de patiënten met een prettig gevoel naar buiten laten gaan zodat ze nog eens terug zouden komen.’’

Inge: ‘’ Ik had nog weinig klinische ervaring, dus ik kon me van tevoren wel druk maken over bepaalde behandelingen. Soms viel dat dan erg tegen en dan had ik wat moeite om dat aan het einde van de dag los te laten. De diagnostiek en behandelplanning viel erg mee. Ik kon al vanaf het begin vrij zelfstandig bepalen wat ik het beste kon doen en in welke volgorde. Dat hebben ze me bij de KREST klinische verdieping goed aangeleerd.’’

 

37486164906_3281246ac9_o.jpg

5.           Wat zijn jullie ambities?

Inge: ‘’Het is niks voor mij om 40 jaar lang alleen maar aan de stoel te zitten. Daarvoor vind ik het werk toch iets teveel van hetzelfde. Ik heb daarom ook nog een andere studie gedaan. Ik hoop met mijn kennis bij te dragen aan de kwaliteit van de mondzorg door iedereen goed te informeren over hoe je regels in de praktijk ook echt kan toepassen en klachten goed op te lossen en uiteindelijk zoveel mogelijk voorkomen. Daarom heb ik ook mijn eigen juridisch adviesbedrijfje Dentaxa en geef ik lezingen. Ook heb ik me kandidaat gesteld voor de ledenraad van de KNMT zodat ik hopelijk met mijn kennis de beslissingen van de vereniging wat kan beïnvloeden zodat ze praktisch ook haalbaar zijn.’’

Amanda: ‘’Naast goede zorg voor m’n patiënten en op termijn misschien een eigen praktijk, is m’n ambitie op dit moment iets te kunnen betekenen voor onze beroepsgroep. Ik bezoek namelijk al enige tijd afdelingsvergaderingen van de KNMT, maar wat mij vaak opviel, is dat er erg weinig jonge tandartsen waren. Veel oude garde, sommigen zelfs al (bijna) met pensioen. Inmiddels heb ik wel geleerd dat de nieuwe generatie tandartsen heel veel dingen anders aanpakt dan vroeger. Omdat de KNMT nu helemaal wordt gereorganiseerd kwam de oproep om je aan te melden voor de ledenraad. Dat was mijn kans! Blij te zien dat er meerdere jonge tandartsen zich hebben aangemeld, waaronder ook Inge.’’

 

6.           Een mooi ambitie, die KNMT Ledenraad. Wat kunnen we van jullie verwachten als jullie worden gekozen?

Inge: ‘’Ik ga natuurlijk heel hard roepen wat ik allemaal weet en vind. Nee grapje, ik ken veel jonge tandartsen die allemaal als ZZP’er werken. De meesten daarvan zijn alleen maar lid van de KNMT omdat ze dan een klachtenregeling hebben, maar je kunt er nog zoveel meer uit halen en daar betaal je ook voor. Ik ga proberen ervoor te zorgen dat de KNMT bij het beleid ervoor zorgt dat we juridisch gezien goede mondzorg krijgen, maar dat die ook nog een beetje haalbaar is in de praktijk. Dus het is niet de bedoeling dat we straks allemaal de helft van de tijd informed consents van acht pagina’s aan het schrijven zijn, maar het moet wel gewoon goed zijn, zodat patiënten tevreden zijn. Hierbij zal ik natuurlijk steeds benadrukken dat we extra rekening houden met de manier waarop de ZZP’ers hierin staan.’’

Amanda: ‘’Zoals de meesten mij wel kennen kan ik behoorlijk kritisch zijn en ben ik niet iemand die over zich heen laat lopen. Als de KNMT dingen over een andere boeg wil gooien, ben ik daar helemaal voor en bereid mee te denken aan nieuwe wegen om ons beroep ook in de toekomst met plezier te kunnen blijven beoefenen. Want er komen best wat dingen op ons af die onze toekomst kunnen beïnvloeden zoals verzekeraars die steeds meer invloed krijgen, ketens, taakherschikking, tariefveranderingen... Ik vind dat er vooral moet worden opgekomen voor de jonge (startende) tandartsen, want wij moeten nog zeker 30 jaar werken! Natuurlijk sta ik altijd open voor ideeën van buitenaf (van jullie dus) en ben ik regelmatig te vinden op congressen, evenementen en natuurlijk ook op borrels. Wanneer is jullie volgende evenement eigenlijk? [Medio januari wordt ons eerste starterscafé in Amsterdam gehouden en maandag 21 mei vindt op Tweede Pinksterdag Kickstart 2018 plaats in Theater Amsterdam, dus save the date! Trouwens, iemand die zin heeft in een wintersport voor tandartsen? Want ook dat staat op onze verlanglijst, red.]

Ook de studenten hebben een stem in de KNMT Ledenraad in de persoon van Leslie Elenbaas (ACTA, links).

Ook de studenten hebben een stem in de KNMT Ledenraad in de persoon van Leslie Elenbaas (ACTA, links).

 

7.           Hebben jullie verder nog tips voor collega startende tandartsen?

Inge: ‘’Doe vooral rustig aan! Je hoeft niet gelijk in één keer vijf dagen fulltime patiënten snel en perfect te behandelen, dat moet je namelijk nog zo’n 40 jaar volhouden!’’

Amanda: ‘’Ten eerste voor de KNMT'ers onder ons: stem voor de ledenraad, liefst op een van ons natuurlijk. En ten tweede: laat je vooral niet gek maken door collega's die een dag na afstuderen in een dikke auto stappen en doen alsof ze gelijk mega-omzetten draaien. Blijf bij jezelf. De kwaliteit van je werk en de energie die je stopt in het behandelen van patiënten zorgen ervoor dat je met plezier blijft werken. De beloning zit 'm niet alleen in het geld, maar ook in de waardering van je patiënten en voldoening!’’


 

Het moge duidelijk zijn dat zowel Inge als Amanda uitstekend materiaal voor de KNMT Ledenraad vormen. Van de 9 kandidaten worden de 5 kandidaten met de meeste stemmen gekozen. Dus ben je stemgerechtigd? Grijp dan nu je kans aan om de jongere generatie tandartsen een stem te geven binnen onze mooie beroepsgroep!

 

N.B. Stemmen is mogelijk tot zondag 12 november.
Kickstart 2018 vindt plaats op maandag 21 mei (Tweede Pinksterdag) in Theater Amsterdam.

Kickstart 2018 vindt plaats op maandag 21 mei (Tweede Pinksterdag) in Theater Amsterdam.