Liefde op het eerste gezicht

Liefde op het eerste gezicht

Zeven adviezen bij het kiezen van je tandtechnicus

Soms is het liefde op het eerste gezicht. In zo’n geval ga je er vol voor en leef je op een spreekwoordelijke roze wolk. Anderzijds komt het weleens voor dat je eerst nog wat extra informatie wilt inwinnen, voordat je besluit er echt voor te gaan.

Hoewel bij het kiezen van je tandtechnicus liefde op het eerste gezicht niet valt uit te sluiten, kiezen tandartsen in de meeste gevallen toch op rationele en inhoudelijke basis voor een huwelijk met een laboratorium. En dat is misschien maar goed ook.  

De Startende Tandarts.com heeft dan ook zeven adviezen samengesteld die je als tandarts kan gebruiken bij het kiezen van je tandtechnicus. Misschien niet altijd even romantisch, maar wel uiterst behulpzaam:

1.     De tandtechnicus weet alles beter

Dat is een lekker begin. Alsof je aan het begin van een relatie constant de ander gelijk moet geven. Toch geldt zeker voor de huidige generatie startende tandartsen dat ze tijdens hun opleiding nauwelijks meer de fijne kneepjes van het techniekwerk onderwezen hebben gekregen.  

Een tandtechnicus weet in die zin op het gebied van tandtechniek namelijk daadwerkelijk alles beter. Zij zijn simpelweg de specialisten binnen hun niche. In de regel is het vaak de tandarts die tekortschiet bij het geven van een techniekopdracht. Wees je daar dus in ieder geval goed van bewust, voordat je je tandtechnicus terechtwijst.

2.     Alles draait om communicatie

Zeker in het begin draait alles om communicatie. Dat kan al beginnen met het uitspreken van de verwachtingen naar elkaar; communicatie komt immers van twee kanten. Investeer dus vooral in een prettige samenwerking. Spreek goed met je tandtechnicus af wanneer jullie elkaar het beste kunnen bereiken, zodat snelle feedback naar elkaar mogelijk is. 

Reageert je tandtechnicus daarnaast adequaat op je vragen, op een toon die constructief is en vertrouwen opwekt? Het is belangrijk dat jullie beiden bereid zijn te investeren in een goede samenwerking. Een tandtechnicus die zijn kennis deelt zorgt ervoor dat jullie beiden als team van elkaar leren en groeien. Goede feedback kan immers wonderen verrichten.

Merk je dus dat je tandtechnicus jou eigenlijk liever niet in het lab wil hebben? Of dat je regelmatig zinnen hoort als ‘laat dat maar aan ons over’, in plaats van dat ze de tijd nemen je zaken uit te leggen en deze indien nodig op het laboratorium aan jou laten zien? Dan zou je er goed aan doen de samenwerking nog eens te heroverwegen.

Les 2: Een tandtechnicus die zijn kennis deelt zorgt ervoor dat jullie beiden als team van elkaar leren en groeien.

3.     Afstand

Het is tegenwoordig niet meer noodzakelijk dat je tandtechnicus ‘om de hoek’ zit. Met de juiste communicatie kunnen al veel zaken telefonisch besproken worden. Daarnaast zijn de huidige technieken als Skype en webcams makkelijke mogelijkheden om je technieker ‘in de praktijk’ te halen. Daar waar nodig zal je technieker bereidt moeten zijn naar je praktijk te komen om uitgebreidere casussen persoonlijk met jou te kunnen bespreken.

4.     Assortiment

Er bestaan simpelweg kleinere en grotere laboratoria. Een klein laboratoria heeft als voordeel dat ze vaak overzichtelijker zijn. Je weet wie er werken en over het algemeen ook wie jouw werkstukken maakt. Dat houdt de lijntjes kort en de communicatie gemakkelijk. Je weet immers precies bij wie je moet zijn als je vragen hebt over een werkstuk.  

Anderzijds zal een laboratorium ook weleens aan jou kunnen vragen wat jij hen te bieden hebt. Het komt namelijk voor dat de betere labs regelmatig vol zitten. Zij zullen tandartsen dan ook weleens een ‘nee’ moeten verkopen. Bij ziekte en dergelijke zit je als tandarts soms echter wel sneller met een probleem qua continuïteit binnen je praktijk.

Het voordeel van een groot lab is dat je juist gewaarborgd bent van continuïteit. Bij ziekte, vakanties en dergelijke wordt het werk gewoon overgenomen door collega’s. Ook heeft een groot lab het voordeel dat het mee kan in de huidige snelle ontwikkelingen en je hierdoor als tandarts niet beperkt wordt in bijvoorbeeld materiaalkeuze of scanners waarmee je werkt.

Tenslotte is het ook een kwestie van aanbod en assortiment. Sommige laboratoria maken gebruik van de nieuwste technieken. En als jij per se met een merk als VITA of Ivoclar Vivadent wilt werken, dan doe je er goed aan een lab te zoeken die in jouw vraag kan voorzien.

5.     Commitment

Hoe toegewijd is je tandtechnicus? Heeft hij een 9 tot 5 mentaliteit, of zijn ze ook bereid in de avond over te werken indien nodig? Niets is zo vervelend als een patiënt die je moet afbellen, omdat het werkstuk nog niet klaar is. Een goede tandtechnicus heeft zijn werk dan ook op tijd klaar. Daarbij is het handig vooraf goed af te spreken welke werktijden je laboratorium hanteert. Hoeveel dagen kost het bijvoorbeeld om een kroon te vervaardigen?

Is je tandtechnicus daarnaast in alle redelijkheid en billijkheid coulant en geven ze garantie indien er wat mis blijkt te zijn met het werkstuk? Iedere tandtechnicus moet namelijk weleens iets opnieuw maken, daar ontkom je simpelweg niet aan. Wel gaat het erom op welke manier je tandtechnicus vervolgens met de situatie omgaat.

6.     Kwaliteitsborging

Hoewel de kwaliteit van de tandtechnische labs in Nederland over het algemeen vrij hoog ligt, kan het geen kwaad te letten op de kwaliteitskeurmerken die voor tandtechnici gelden. Dergelijke keurmerken staan voor strikte protocollen en interne kwaliteitscontroles die door het lab moeten worden gevolgd. Jij hebt toch ook liever een tandtechnicus die netjes en schoon werkt volgens de juiste protocollen en met de juiste materialen?

7.     Je uiteindelijke keuze

Natuurlijk, iedere tandtechnicus zal zich tijdens je selectieronde als een ware liefde presenteren. Neem dan ook vooral een kijkje in het laboratorium en ondervind zelf aan den lijve wat voor vlees je in de kuip hebt. Na je initiële keuze zullen de eerste maanden van je samenwerking vervolgens uitwijzen of je de juiste keuze hebt gemaakt. Men kan immers nog zo mooi praten, uiteindelijk gaat het om de daadwerkelijke kwaliteit die ze leveren. Wij wensen je in ieder geval een goed huwelijk toe!

BONUS

Graag willen we jullie er nog op attenderen dat je je nog tot 21 februari kan aanmelden voor een gesponsorde studiebeurs in 2016. Speciaal voor masterstudenten tandheelkunde heeft De Startende Tandarts.com namelijk een competitie uitgeschreven die het mogelijk maakt jouw buitenlandstageavonturen een professioneel podium te geven. Dus vind je het leuk om te schrijven en wil je ook nog eens een zakcentje van €150,- verdienen? Geef je dan nu op via info@destartendetandarts.com!