RESTAUREREN2018, een geslaagd congres

RESTAUREREN2018

Een congres om met recht trots op te zijn

Zicht-spreker-1-1500x1001.jpg

Sinds jaar en dag behoren de events van Bureau Kalker tot de crème de la crème op het gebied van tandheelkundige congressen. Ook het congres van afgelopen 2 februari, traditioneel gehouden in het congrescentrum van de Amsterdam RAI, sprak vooraf al tot de verbeelding van menig geïnteresseerde. De aankondigingen vonden reeds in een vroeg stadium hun weg richting tandarts, student en exposant. Met een grote bekendheid van het aankomende event en een hoop voorpret tot gevolg.

Ook uw reporter had RESTAUREREN2018 al lange tijd op zijn verlanglijst staan. Het sprekersensemble bestaande uit Sjoerd Smeekens, Marco Gresnigt en Martijn Molenaar behoort tot de elite van de Nederlandse tandheelkunde. En Javier Tapia Gaudix, een verdwaalde spreker uit Madrid. Maar vooral iemand die tijdens het congres menig deelnemer heeft weten te verbazen en boeien met een goede lezing over verouderingsprocessen van natuurlijke elementen, de bio-emulatie methode en de penta-lamineer techniek. Want inmiddels weten velen dat deze kundige en goed Engelse sprekende man een van de oprichters is van de gerenommeerde Bio-Emulation Group.

Combineer de sprekers met een scala aan interessante en hippe restauratieve onderwerpen en je hebt een congres dat staat. Een congres waar standaard zo’n 550 tandartsen uit heel Nederland op afkomen. Een dergelijk festijn vereist natuurlijk een professionele organisatie. RESTAUREREN2018 was zo’n congres waar alles tot in de puntjes was geregeld. Op misschien wat uitloop na. Maar dat valt te beargumenteren aangezien de exposanten ook de waardering verdienen die hen toekomt.

’s Ochtends wordt uw reporter welkom geheten door de RAI-medewerkers, die ogenschijnlijk ieder Paul Kalker, het grote brein achter het bijna gelijknamige bureau, persoonlijk kennen. Een zeer prettige, ruime en lichte foyer is vervolgens het terrein van een kop koffie en een legio aan (zoete) versnaperingen, met meer dan 45 exposanten die graag in gesprek komen met de bezoeker.

Behalve het opdoen van een hoop tandheelkundige kennis wordt hier ook een hoop genetwerkt, dat moge duidelijk zijn. Een hoop bekende gezichten zijn tussen het publiek herkenbaar. Zoveel oude studiegenoten zie je behoudens speciaal georganiseerde reünies, zelden bij elkaar. 

De tijd vliegt en het publiek komt samen in het imposante auditorium. Een zaal die qua uitstraling ook prima het toneel zou kunnen zijn van een bepaalde sekte, om een geloofsovertuiging over te brengen. In zekere zin is dat vandaag natuurlijk ook zo. We bevinden ons immers tussen 550 tandartsen die allemaal iets willen leren over de laatste inzichten binnen de restauratieve tandheelkunde.

Auditorium-RAI-1-1500x1001.jpg

Het programma is sterk. Sjoerd Smeekens toont vol bevlogenheid en passie zijn filosofie over tandheelkunde aan het publiek. Vandaag was hij z’n nette schoenen vergeten, iets wat hij aangrijpt om tijdens zijn opening het ijs te breken met het publiek. Voorzien van de nodige humor, neemt hij het publiek moeiteloos mee door zijn betoog: anatomisch vormherstel. Symptomen. Etiologie. Skeletale verhoudingen. Krachtenspel. Orthodontie. Cuspidaatgeleiding. Smeekens is ook vandaag de degelijkheid zelve.

In vergelijking met Smeekens, komt Marco Gresnigt qua performance ietwat introverter over. Hij begint zijn presentatie met een standaard disclaimer, waarbij hij afstand doet van eventuele sponsorbelangen. Op de inhoudelijke presentatie is van introversie echter niets te merken, getuige de rijkelijke kennisoverdracht op het gebied van esthetisch restauratieve behandelplanning, minimale invasieve mogelijkheden in de esthetische zone, het opstellen van je behandelplan, de keuze tussen composiet en keramiek, immediate dentin sealing, cementkeuze en de techniek van het nieuwe cementeren.

Martijn-Moolenaar2.jpg

Martijn Molenaar staat voor de eerste keer op een Kalker congres en doet dat zelfverzekerd en onderbouwd met veel literatuur. Met een stevige houding achter en rondom de katheder weet hij het publiek inzicht te geven in onder meer de indicatiegebieden en biologische- en restauratieve factoren van bruggen en implantaten. In zijn tweede sessie gaat hij in op het bevestigen van restauraties en het cementeren of juist verschroeven van suprastructuren op implantaten.

Tussen de lezingen door hebben de deelnemers kunnen genieten van een uitstekende lunch, met luxe broodjes, warm opgediende soep in chique glaasjes en mini-hamburgers om de inwendige mens te verzorgen. De dag wordt afgesloten met een gezellige borrel, waarbij de bittergarnituur gretig aftrek vindt en de laatste contacten worden gelegd. Voor degene die huiswaarts keren, ligt het congrescertificaat netjes klaar bij de balie.

Als met al mag Bureau Kalker terugkijken op een zeer geslaagde dag. RESTAUREREN2018 is een kwalitatief hoogwaardig congres dat zeer professioneel is opgezet. De vele bezoekers zorgen voor een gezellige en aangename sfeer, waar ook de exposanten hun steentje aan bijdragen. Sommigen noemen de Kalker congressen ook wel een samenkomen van oud-studiegenoten. Een groot netwerkevent waarbij tevens oude herinneringen kunnen worden opgehaald. 

En over herinneringen gesproken: als je tijdens de lezingen geen aantekeningen hebt gemaakt of foto’s heb geschoten, dan krijg je de hand-outs van de sprekers wel in je mailbox, inclusief antwoorden van de sprekers op de vragen die het publiek tijdens het congres digitaal heeft kunnen stellen. 

Concluderend: RESTAUREREN2018 was een congres waar je met recht trots op mag zijn. Als deelnemer omdat je deze dag hebt bijgewoond, en als organisatie omdat je deze fantastische dag hebt neergezet. Geniet van deze mooie prestatie en we komen de volgende keer graag weer langs.

Vier-Sprekers-1-1500x1125.jpg

Foto's: dental INFO

De volgende door Bureau Kalker te organiseren congressen zijn:

  • CHIRURGIE IN DE TANDARTSPRAKTIJK op vrijdag 9 november 2018 in de RAI in Amsterdam
  • PARO2019 op vrijdag 1 februari 2019 in de RAI in Amsterdam