Je eigen Wikipedia-pagina

Je eigen Wikipedia-pagina

Benut als startende tandarts optimaal je online mogelijkheden

Je hebt maar één kans om een eerste indruk te maken. Dat geldt ook zeker voor de startende tandarts. Rondom je afstudeertraject zit je in een situatie waarin je jezelf constant representatief moet presenteren: tegenover je docenten, tijdens je buluitreiking en tijdens je eerste sollicitaties. Juist gekleed en met je haar goed in model. En als het even kan met de perfecte mindset.

Speciaal daarom heeft De Startende Tandarts.com een vijftal handige tips samengesteld die je kan gebruiken om jezelf te profileren op internet. Ook al ben je waarschijnlijk een digital native, je zult hier zeker een aantal dingen terugvinden die interessant voor jou kunnen zijn. En dat zal ook zeker gelden voor de tandartsen die al wat langer in het vak zitten. Want hoe kun je als (startende) tandarts de mogelijkheden die het internet biedt optimaal benutten?

1.   Storytelling

Eigenlijk komt dit artikel volledig neer op marketing. Het is namelijk simpel zat: je moet jezelf verkopen. Personal branding is dan ook het toverwoord wanneer we het hebben over jouw online identiteit. Net zoals bij merken als Apple en Nike, is het van belang dat anderen jou cool gaan vinden en je daarmee eigenlijk neer te zetten als merk. Het droog opnoemen van je ervaring en CV kan natuurlijk, nog beter is om jouw persoonlijke verhaal tentoon te spreiden. Vertel op je online profielen als LinkedIn en Facebook jouw levensverhaal. Niet helemaal natuurlijk, maar heb het over die dingen die jouw uniek maken. Over wie je bent, wat je drijfveren zijn en welke doelen je voor ogen hebt. Ook informatie over je hobby’s en passies kan een headhunter net dat extra zetje geven jouw profiel nader te bekijken. Wanneer degene die jou moet beoordelen kan zien dat jij net als hem of haar toevallig ook van reizen houdt, dan geeft dat jou immers een pré. Creëer daarmee net dat stukje extra beleving wat jou voor anderen aantrekkelijk maakt. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je überhaupt vindbaar bent. Gelukkig zit dat automatisch goed wanneer je geregistreerd staat op de gangbare social media van vandaag. En, vergeet daarbij niet in foutloos Nederlands of Engels te schrijven. Laat je informatie desnoods nog een keer door anderen checken.

2.   LinkedIn

Hoewel je – wanneer het op social media aankomt - misschien eerder aan Facebook zou denken, is op zakelijk gebied LinkedIn nog altijd onverslaanbaar als de nummer 1 netwerksite. Praktijkhouders struinen anno 2016 namelijk gericht dit medium af op zoek naar nieuwe teamleden. Een goed LinkedIn-profiel kan je dan ook echt helpen tijdens je sollicitatieperiode. Zorg er dus voor dat je een mooi uitgebalanceerd profiel hebt met een representatieve foto. Profielen met foto worden namelijk zeven keer vaker bekeken dan profielen zonder. Investeer dan ook gerust in een professionele LinkedIn-profielfoto. Daarnaast is het verstandig je profiel op regelmatige basis bij te houden. Ook een sterke en professionele kopregel doet wonderen. Denk daarbij buiten de normale kaders en zorg ervoor dat jij je al bij de eerste oogopslag van anderen onderscheid. Een ander sterk punt van LinkedIn is daarnaast, dat anderen een openbare aanbeveling voor je kunnen schrijven. Ook kunnen anderen je vaardigheden of skills endorsen. En natuurlijk kan je daar een win-win situatie voor elkaar uithalen.

3.   Facebook en andere media

Natuurlijk mag Facebook niet overgeslagen worden. De na Google best bezochte website ter wereld is immers min of meer de verdigitalisering van jouw personal life. And it better be good. Daarbij kan je natuurlijk spelen met je privacyinstellingen en de gevoeligere zaken voor de buitenwereld afschermen. Omdat we uiteraard weten dat foto’s van dronken feestjes not done zijn voor potentiële werkgevers. Spontane foto’s, of misschien zelfs plaatjes waarmee je indruk maakt – zoals het geven van een voordracht of een stoere actiefoto – doen het vaak een stuk beter. Ook andere online media kunnen jouw online branding boosten. Denk daarbij aan een eigen promofilmpje op YouTube, een mooie fotogalerij op Picasa of Flickr om jouw interesses bewust te tonen en natuurlijk je weblog als je op buitenlandstage bent geweest. De populariteit van Twitter is daarnaast taaiende, daartegenover staan op dit moment wel de stijgende populariteit van Instagram en Snapchat. Daarnaast maken seminars regelmatig gebruik van deelnemersregistratiesites als aanmelder.nl. Vaak zijn deze deelnemerslijsten googlebaar, hetgeen laat zien dat jij een actief persoon bent die graag seminars en lezingen bezoekt. En over googlebaarheid gesproken: wanneer je een Google Plus-account hebt verschijn je vanzelf bovenaan in de zoekresultaten.

4.   Ongewenste informatie verwijderen

Behalve het creëren van positieve content over jezelf, is het soms ook nodig ongewenste of niet meer relevante informatie over jezelf van het internet te verwijderen. Wanneer je deze informatie in het verleden zelf hebt gecreëerd is het vrij gemakkelijk dit van het internet te halen door dit in je instellingen aan te passen. Is het daarentegen door een ander gepubliceerd, dan doe je er verstandig aan eerst contact te zoeken met diegene voordat je contact met de website zelf opneemt. Ook bij Google en Bing kan je tegenwoordig verzoeken indienen om zoekresultaten over jou te verwijderen. 

5.   Think out of the box

Wees origineel, of misschien beter gezegd, durf origineel te zijn. Juist dit zijn degenen die er meestal uitspringen tussen de massa. Zo kan je een papieren CV eens vervangen door een Prezi-presentatie of zelfs een YouTube-sollicitatie. Daarmee laat je zien over meerdere kwaliteiten te beschikken en vooruitstrevend te denken. Waarom zijn Steve Jobs en Richard Branson zulke succesvolle iconen geworden? Precies, omdat ze anders dachten dan de rest. Natuurlijk is het zaak bescheiden te blijven, een beetje pronken met je prestaties is echter wel degelijk geoorloofd wanneer je die felbegeerde plek daadwerkelijk wilt krijgen. Al met al is het dus zaak je op internet te blijven profileren. Houdt daarbij de trends in de gaten, want ook de virtuele wereld is in staat razendsnel te veranderen. En wanneer je trouwens echt out of the box wilt denken: wie zegt dat het verboden is een eigen Wikipedia-pagina over jezelf aan te maken?

Kaarten voor het Amsterdam Dental Event 2016 zijn nog te bestellen via onze website! Ben je student? Maak dan kans op twee vrijkaarten voor het congres!

Tickets