12 basisvaardigheden voor succes

Natuurlijk wil iedereen succesvol zijn. Hetzij iedereen op zijn of haar eigen manier. In deze blog daarom ook aandacht voor 12 basisvaardigheden die bepalend zijn voor je succes als tandarts en mens. 

De eerste stap zetten

Ook weleens last gehad van soggen (studie ontwijkend gedrag)? Het is absoluut menselijk om dingen uit te stellen. Zeker die vervelende klusjes die gedaan moeten worden. Iedereen ziet weleens ergens tegenop. Echter, wil je succesvol zijn, stel dan niet tot morgen uit wat je vandaag nog kunt doen. Zoals Nike en Shia Labeouf zeggen: just do it.

Emotionele controle

Neem geen (overhaaste) beslissingen wanneer emoties de boventoon voeren. In zo’n situatie kan je immers anders reageren of beslissen dan je gewoonlijk zou doen. Stel in dit geval je beslissing uit, of slaap er nog een nachtje over voordat je de knoop doorhakt. Mensen die hun emoties goed kunnen reguleren, zijn over het algemeen veel stressbestendiger en tot grote prestaties in staat. Emoties kunnen motiverend werken, soms is het echter verstandig even gas terug te nemen.

Flexibiliteit

Hoe flexibel ben jij? Wanneer je niet direct in de stress schiet wanneer zich een onverwachtse verandering voordoet, ben je in een groot voordeel. In zo’n geval is het de kunst de nieuwe situatie juist optimaal te benutten. Kunnen omgaan met verandering en dit omarmen - ook al was het niet gepland - is een belangrijke eigenschap voor succes. Genoeg voorbeelden van ondernemers (Richard Branson, Steve Jobs) die op tijd een nieuwe weg insloegen om met de moderne tijd mee te kunnen en vernieuwend te zijn.

Focus

Je op de juiste momenten kunnen concentreren op de juiste zaken is van levensbelang. De boog kan echter niet constant gespannen zijn. Neem dan ook regelmatig pauze (eet en drink voldoende), maak grapjes en houdt werk en privé gescheiden. Laat je thuis niet afleiden door werkgerelateerde zaken en laat op het werk je privé-zaken thuis. 

Kunnen delen

Mensen worden over het algemeen gelukkiger als ze dingen kunnen delen. Dat hoeft niet per se in materialistische zin te zijn, liefde in de vorm van een complimentje of aandacht aan een ander geven kan al voldoende zijn. Bied een luisterend oor en stel het groepsbelang voorop, waarbij je prosociale gedrag meerdere mensen ten goede zal komen en niet zozeer jou alleen. Wees echter geen Sinterklaas.

Kunnen plannen

Sommige grote taken zijn niet in één keer uit te voeren. Het opdelen van je werk in kleinere taken, zonder dat de samenhang verloren gaat, vormt een belangrijk onderdeel van het proces tot het grotere goed. Door niet de hele tijd met hetzelfde bezig te zijn, geef je jezelf de gelegenheid weer even te resetten en weer met een frisse blik naar zaken te kijken. Om het geheel vervolgens nóg verder te optimaliseren.

Lange termijn denken

Hoewel het vaak aantrekkelijk is om voor snel resultaat te kiezen en daarmee voor de korte termijn, is het doorgaans verstandiger voor de lange termijn te kiezen. Goedkoop is duurkoop en kwaliteit gaat boven kwantiteit. Als zorgverlener is het belangrijk op de lange termijn te denken, zowel voor de patiënt als jezelf (uitzonderingen daargelaten).

Organisatievermogen

Of het nu gaat om de organisatie van je dagelijkse praktijkvoering, het teamuitje of een groter event: organisatievermogen is onmisbaar wanneer je succesvol wilt zijn. Alles begint met een structuur van waaruit je steeds verder doorbouwt. Wanneer je sturing kunt geven aan een proces en taken op een juiste manier kan delegeren, is dat van onschatbare waarde. Want jij bent de koele kikker die het overzicht behoud, en slim omgaat met de manier waarop dingen het beste kunnen worden aangepakt.

Realiteitszin

Hoe lovend anderen ook over je bespreken, het is belangrijk niet op een roze wolk te leven en constant kritisch naar jezelf te blijven kijken. Maak eens een lijstje van je positieve en negatieve kanten en doe er je voordeel mee. Vraag anderen ook eens wat zij jou zouden adviseren om verder te komen.

Theory of Mind

Dit is de kunst om jezelf in een ander te verplaatsen. Wanneer je weet hoe de ander denkt, kan je daarop inspelen en er je voordeel mee doen. Probeer altijd een stap vooruit te denken. Geef daarnaast oprechte aandacht aan de interesses van de ander en noem daarbij diens naam. Je zal merken dat je sneller dingen gedaan krijgt.

Werkgeheugen

Je werkgeheugen zorgt ervoor dat taken soepel verlopen. Zo gebruik je je werkgeheugen bijvoorbeeld als je je dagelijkse routine oppakt tijdens het opstaan: het gaat bijna op de automatische piloot en je hoeft er niet hard voor na te denken. Op de achtergrond ben je je er tegelijkertijd wel van bewust dat alles niet te lang mag duren, anders kom je te laat op je werk. Een goed functioneren werkgeheugen is dus van levensbelang.

Zelfbezinning

Kan je eerlijk naar jezelf reflecteren en jezelf bijsturen indien nodig? Als je jezelf regelmatig evalueert, ontwikkel je je bewuster en effectiever. Je bent immers eerder in staat je gedrag of tactieken aan te passen om succesvol te zijn. Een goede truc: formuleer doelen voor jezelf en check ieder jaar hoe je ervoor staat.

Het kan natuurlijk zijn dat je (nog) niet aan alle vaardigheden voldoet. Echter, wanhoop niet, want deze vaardigheden zijn te trainen. En onthoud: oefening baart kunst!