Als je haar maar goed zit | Tien tips voor jouw digitale visitekaartje!

Je hebt maar één kans om een eerste indruk te maken. Dat geldt ook zeker voor de startende tandarts. Rondom je afstudeertraject zit je in een situatie waarin je jezelf constant representatief moet presenteren: tegenover je docenten, tijdens je buluitreiking en tijdens je eerste sollicitaties. Juist gekleed en met je haar goed in model. En als het even kan met de perfecte mindset.

Ook tegenover patiënten is het ontzettend belangrijk een goede eerste indruk te maken. Tegenwoordig begint die niet meer vanzelfsprekend in de praktijk, maar ook steeds vaker online. We hebben het over de website van je (toekomstige) tandartsenpraktijk. Voor veel bezoekers vormt de tandheelkundige praktijkwebsite namelijk een belangrijk visitekaartje. Dat kan net het verschil maken in de keuze van de patiënt voor jouw praktijk te kiezen of voor die van je collega.

Speciaal daarom heeft DeStartendeTandarts.com een top tien samengesteld van de belangrijkste dingen waar je op moet letten met betrekking tot je digitale visitekaartje. Ook al ben je waarschijnlijk een digital native, je zult hier zeker een aantal dingen terugvinden die interessant voor jou kunnen zijn. En dat zal ook zeker gelden voor de tandartsen die al wat langer in het vak zitten.

 1.  Wees vindbaar via Google

Hoe mooi je website ook is, het heeft weinig zin als niemand hem kan vinden en je website dus nauwelijks bezoekers trekt. Zonde van alle investeringen bovendien. Met andere woorden: wees vindbaar via Google en check je SEO (Search Engine Optimalisation). Je kan al hoog in de resultaten eindigen door gebruik te maken van de juiste zoektermen (zoals naam en plaats van je praktijk en werkzame tandartsen) in je domeinnaam, paginatitels en teksten. Bovendien: hoe meer sites naar jouw site doorlinken, hoe hoger Google jouw website zal plaatsen. De fanatiekelingen onder ons zouden ook een Google Plus-bedrijfspagina aan kunnen maken voor de tandartsenpraktijk, dan kom je automatisch bovenaan te staan. Simpel zat.

 

2.  Creëer beleving.

Je hoeft niet steeds zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Neem daarvoor een voorbeeld aan de giganten op aarde die het helemaal hebben gemaakt. Een sprekend voorbeeld daarvan is Apple, dat het creëren van beleving tot een van de keyfactors voor haar succes heeft gebombardeerd. Apple doet dit onder meer door het neerzetten van prachtige designs voor haar producten. Let daarnaast eens op hoe ze hun website hebben vormgegeven: simpliciteit, overzicht en navigatiegemak. Wanneer je met je muis over de verschillende tabjes beweegt lichten deze automatisch subtiel op. Wanneer je op hun website rondkijkt biedt het de bezoeker al een ware beleving op zichzelf. En zeg nou zelf: ervaar je dit als positief of negatief? De beleving die patiënten op je website ervaren zullen ze onbewust meenemen tijdens het bezoek aan je praktijk. Doe er dus je voordeel mee.

 3.  Vermeld je BIG-nummer en verwijs door naar het BIG-register

Uit een prijswinnend Nederland onderzoek bleek in 2014 dat slechts een handjevol tandartsen hun BIG-nummer op hun website hadden staan. Laten we het zo stellen: je hebt nu zeker zes jaar hard gestudeerd om je felbegeerde tandartspapiertje te pakken te krijgen, wees er dan ook trots op en zet hem op je website. Niet alleen om je ego te strelen, maar ook om je patiënten transparantie te bieden. Maak het ze daarbij gemakkelijk en plaats een link naar het BIG-register zodat ze direct kunnen checken dat jij wel degelijk een BIG-geregistreerde tandarts bent. Bovendien komt het de professionaliteit van je website ten goede.

 

4.  Foto, naam, functie voor alle praktijkmedewerkers

Als patiënt wil je weten wie je behandelaar is en binnen welk team die werkzaam is. Zorg er dus voor dat alle praktijkmedewerkers op je website staan met naam, foto en functie. Uit eigen ervaring zal je wel weten dat niets zo frustrerend is als niet weten tegen wie je al die tijd praat, zeker als je die bekende kop vaker in je leven tegenkomt. Daarnaast is een goede, representatieve foto nooit weg. Investeer daar dan ook gerust in en zorg ervoor dat je uniform gekleed op de foto staat.

 

5.  Achtergrondinformatie

Daarnaast vinden patiënten het leuk iets meer over je te weten dan alleen je naam en functie. Enige achtergrondinformatie zal voor de patiënt dan ook fijn en vooral leuk om te lezen zijn. Vertel dus wie je bent, waar je vandaan komt, waar en wanneer je gestudeerd hebt, waarom je voor het vak van tandarts hebt gekozen en zet ook even de hoogtepunten van je CV op een rijtje. Patiënten vinden het ook leuk je op persoonlijk vlak iets beter te leren kennen, vermelden van hobby’s is dan ook zeker een aanrader. Heb je weer wat gespreksstof voor je small talk. 

6.  Sta geregistreerd op Zorgkaart Nederland

Zorgkaartnederland.nl is het meest complete en onafhankelijke zorgoverzicht van Nederland. Je kan het vergelijken met de IENS van de Nederlandse zorgwereld. Dit is de plek waar patiënten recensies voor hun zorgverlener achter kunnen laten en die ook tegelijkertijd publiekelijk zichtbaar zijn voor iedereen. Natuurlijk werkt Zorgkaart Nederland alleen in je voordeel als patiënten positieve recensies voor je achterlaten. Een negatieve recensie kan je eventueel nog pareren door de negatieve ervaring van een goed en constructief antwoord te voorzien. Vergeet daarnaast ook niet de positieve reviewers af en toe te bedanken. Tip: vraag de patiënten met wie je een goede relatie onderhoud tijdens hun praktijkbezoek een recensie voor je achter te laten.

 

7.  Zet een Facebookpagina op

Twitter, Instagram, Snapchat en LinkedIn ten spijt, maar Facebook is en blijft toch hét nummer 1 social medium waarop digitaal converserend Nederland zit. Voornamelijk jongeren maar tegenwoordig ook steeds meer ‘ouderen’. Zet een eigen bedrijfspagina op en post er één tot drie keer per week iets op. Dat kunnen formele maar ook minder formele zaken zijn. Het is zaak daar de juiste balans in te vinden. Zo kan de aankondiging van een nieuwe collega-tandarts worden afgewisseld met een foto van het personeelsuitje of de zwangerschap van een assistente. Niet alles hoeft per se met de praktijk te maken te hebben. Ook het delen van een YouTube-filmpje over een wortelkanaalbehandeling laat zien dat je begaan bent met je publiek. Tip: wanneer je je tekstbericht voorziet van een foto wordt deze vaker gelezen, voorzie je de foto van een herkenbaar randje (je huisstijl) dan oogt het professioneler en is het voor je publiek herkenbaarder. Om tijd te besparen kun je je posts daarnaast van tevoren inplannen via een applicatie als Hootsuite. Je hebt tenslotte al zo weinig tijd (delegeer dan ook gerust wat taken door naar je balieassistente).

 

8.  Gebruik de folderwidget van ISSUU.com

Vrijwel iedere praktijkwebsite stelt een aantal folders beschikbaar over tandheelkundige behandelingen. Vaak zijn deze in PDF te downloaden en staan ze eendrachtig doch statisch op de foldersectie van je website. Pak het wat origineler aan en gebruik de widget van ISSUU.com waardoor patiënten je folders voortaan digitaal kunnen doorspitten zoals dat bij de online folders van de Blokker en de Marskramer ook kan. Iets met beleving.

9.  Gebruik voorlichtingsfilmpjes via YouTube

Als één foto meer dan duizend woorden zegt, dan zegt een filmpje meer dan een miljoen woorden. Het is voor patiënten handig informatie over verschillende behandelingen te kunnen lezen, maar waarom zou je ze niet in een filmpje van een drietal minuten de kern van de behandeling bijbrengen? Je patiënten vormen zich gemakkelijk een beeld over de behandeling en dat zal ook jou helpen je beter geïnformeerde patiënten soepeler te behandelen.

 

10. Online afsprakensysteem met herinnering

Een digitaal afsprakensysteem is voor de behandelaar gemakkelijk, maar misschien nog wel meer voor de patiënt. Zij hebben eindelijk eens rustig de tijd te kijken waar ze een gaatje vrij in hun agenda hebben en kunnen bovendien ook meer begrip opbrengen (ja, sommige praktijken hebben wachttijden) als ze een overzicht hebben van de momenten waarop al afspraken ingepland staan. Scheelt overigens ook tijd voor de balieassistente doordat de agenda zich nu voor een deel zelf vult. Maak ook gebruik van een herinneringssysteem, bijvoorbeeld via mail of per SMS. Op deze manier verklein je de kans dat patiënten niet komen opdagen.

Klinkt logisch niet? Begin daarom vandaag nog te brainstormen over je eigen praktijkwebsite of die van je werkgever. Per slot van rekening is het in ieders belang een representatieve website te onderhouden en daarmee een goede eerste indruk op je patiënten te maken. Daar kan geen haargel tegenop.