Hoe gaat het met... Thomas?

Zo af en toe is het tijd om bij te kletsen bij onze pas afgestudeerde collega's. Vandaag is het de beurt aan Thomas!

Dus, hoe gaat het met Thomas?
Nou, na een prominente en volle studietijd ben ik afgestudeerd in januari 2015 en momenteel werkzaam binnen twee praktijken. 

Hoe waren de eerste twee maanden na het afstuderen voor jou?
Na het inleveren van de groene afstudeerkaart begint het grote wachten, je moet in het bezit zijn van je BIG registratie om zelfstandig als tandarts aan de slag te gaan. De eerste maand heb ik vooral besteed aan het maken van sollicitatie afspraken en bij adviseurs langsgaan om me in te lichten over de dingen die gedaan moeten worden. Ook moet je echt even de tijd voor jezelf nemen om de lange studie achter je te laten en rustig te bedenken hoe je verdere carrière eruit zal gaan zien. Geniet van je vrije tijd, ga met vakantie en haal na een maand je bul op. Ik kreeg de mogelijkheid om onder de verlengde arm constructie na het behalen van mijn bul aan de slag te gaan bij een tandarts als tandarts. Deze overeenkomst zou bij het verkrijgen van de benodigde BIG registratie over gaan in een overeenkomst van opdracht.

Waarom heb je gekozen voor deze praktijken?
Wanneer je klaar bent word je overspoeld met vragen van tandartsen om bij hen te komen solliciteren en zelfs direct aan de slag te gaan. Ga eerst eens kijken in de praktijk en ga een persoonlijk sollicitatie gesprek aan met een tandarts (niet een praktijkmanager, die weten en kunnen niet zo veel) Zeg niet direct Ja, maar vergelijk en kies een praktijk waar je je thuis voelt.

Ga een persoonlijk sollicitatiegesprek aan met een tandarts, en niet met een praktijk manager.
— Thomas

 

Je bent begonnen in loondienst en bent daarna gaan werken met een VAR-verklaring, kan je daar meer over vertellen?
Ik denk dat het voor veel beginnende tandartsen verstandig is om eerst in loondienst te beginnen om te leren om te gaan met het werken in de praktijk. Zodoende kan je rustig aan de slag gaan en later wanneer je alles onder de knie hebt en volledig als zelfstandig tandarts aan het werk te zijn daar ook de vruchten van kan plukken wie weet in voorbereiding tot het hebben van een eigen praktijk.

Hoe heb je de overgang van student naar tandarts ervaren?
Het is een ontzettende verandering, maar wanneer je heel duidelijk voor je zelf heb hoe je het wilt doen en niet met gekke dingen begint erg goed te doen is. Stel je leergierig op en wees kritisch op jezelf en je omgeving.

Heb je nog tips voor onze aanstaande collega's?
Sluit je niet op, ga veel in gesprek met andere jonge collega’s en schroom niet ook de minder mooie dingen te delen.