Tien handige tips voor je tandartsenpraktijk

Hoewel we maar al te goed beseffen dat de kans vrij klein is dat je als startende tandarts direct een eigen praktijk begint, vonden we het toch wel aardig je alvast kennis te laten maken met een tiental handige tips die wellicht van pas zouden kunnen komen in de (nabije) toekomst. Of al is het maar dat je vakinhoudelijk mee kunt denken wanneer je collega met je wilt brainstormen over de diens praktijkverbouwing.

 

Speciaal daarom heeft De Startende Tandarts.com een praktijk bezocht en een top tien samengesteld van zaken waar je op zou kunnen - of eigenlijk zou moeten – letten, wanneer je je eigen praktijk begint. Of waarmee je qua kennis in ieder geval indruk kan maken op je werkgever. Uiteraard weten we maar al te goed dat niet iedere praktijk genoeg ruimte heeft om alle onderstaande tips te verwezenlijken. Maargoed, dat mag de pret niet drukken. Komt ie dan hè. 

 

1.   Goede verlichting

Misschien niet het eerste waar je aan zou denken bij het inrichten van je praktijk, maar het is ontzettend belangrijk over goede verlichting te beschikken. En dan praten we niet over voldoende tl-buizen, maar over hoogwaardig volspectrum natuurlijk daglicht. Je verblijft tenslotte toch als snel acht uur per dag in je tandheelkundige habitat en je wilt niet dat je lichaam en ogen snel moe worden door slechte verlichting. Ook de ruimtevaart en de onderzeeërs van de Amerikaanse marine zijn met dergelijk kunstlicht uitgerust: om fijn en efficiënt te kunnen werken en te voorkomen dat de bemanning gek wordt.

 

2.   Gescheiden looplijnen

In een moderne praktijk kruisen de looplijnen van patiënten en personeel elkaar in principe niet. De patiënt komt samen met de tandarts binnen via de ‘voordeur’ van de behandelkamer, terwijl het personeel zich voornamelijk door de ‘personeelsdeur’ begeeft en de patiënt in de behandelkamer ontmoet. Het oogt niet alleen professioneler, maar het is ook nog eens hygiënischer. Wat nou als een assistente opeens met een tray vol vieze instrumenten door het patiëntengebied zou lopen? Zoiets is anno 2015 eigenlijk uit den boze.

 

3.   Scheiden van schoon en vuil

Je leert het al tijdens je opleiding en het heeft dan ook een reden dat je schoon en vuil van elkaar gescheiden moet houden. Deze praktijk heeft daar handig op ingespeeld en voor instrumententrays een heus doorgeefluik ingebouwd, met een apart schoon en vuil gedeelte. Compleet voorzien van zowel groene als rode bestickering. Hetzelfde kleurensysteem hebben ze toegepast bij de sterilisatieafdeling. Handig niet?  

 

4.   Het creëren van ruimte

Als tandarts streef je ernaar je praktijk zo efficiënt mogelijk in te richten. Om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte, is het handig optische ruimte te creëren. Hier is dat gedaan door veel glazen wanden in de praktijk te gebruiken, waarbij melkglas en raamfolie is gebruikt om de privacy te waarborgen. Let ook goed op de gele vloer van de wandelgang die nog een stukje doorloopt in de behandelkamer. Ook dit is bewust gedaan om de praktijk er optisch ruimer uit te laten zien.

 

5.   Een geschikte wachtkamer

Hetgeen wat aan de balie wordt besproken behoort geen voer te zijn voor de patiënten in de wachtkamer, zeker wanneer dit gaat over onenigheid rondom een rekening. Kies dan ook voor een afgesloten, geluidsdichte wachtkamer met voldoende zaken ter afleiding: een speelhoekje voor de kinderen, een rek met tijdschriften en een televisie voor de liefhebbers. Ook foto’s van het tandheelkundig team met bijbehorende namen en functie zijn leuk en nuttig om in de wachtkamer te hebben hangen. Weten de patiënten tenminste wie wie is. Nog een tip: Donald Duck’s doen het bij kinderen (en vaak ook bij volwassen) over het algemeen ontzettend goed. Overigens, naast een geluidsdichte wachtkamer is een geluidsdicht toilet ook geen overbodige luxe. Spreekt voor zich denken we.

 

6.   Een prettige personeelsruimte

Een tandarts is niets zonder goed personeel. Zorg er dan ook voor dat het personeel het in je praktijk het naar hun zin heeft. Hoe fijner zij het hebben, hoe beter hun werkprestaties zullen zijn. Een prettige personeelsruimte is daar onlosmakelijk aan verbonden, inclusief bijbehorend keukentje met tosti-ijzer, koffieapparaat en voldoende Cup-a-Soup. Ook een bedrijf als Google heeft het helemaal begrepen als het gaat om het welzijn van hun eigen personeel; kijk daarvoor maar eens naar de film The Internship, waarin duidelijk wordt op welke manieren zij hun personeel van alle gemakken voorzien om hun talenten volledig te kunnen benutten. Creëer dus optimale omstandigheden voor een zo hoog mogelijk rendement van je personeel (en vergeet ze ook niet af en toe mee te nemen op personeelsuitje of een lunchtraktatie mee te nemen).

 

7.   Een degelijk kantoortje

Voor de serieuzere gesprekken met sollicitanten, leveranciers en andere partners is het zeker niet overbodig over een degelijk kantoortje te beschikken waarbij je fijn en rustig met elkaar kan praten. Wanneer je over een eigen vergaderruimte beschikt hoef je bovendien ook niet steeds de personeelsruimte te reserveren. Personeel blij omdat zij hun ruimte niet kwijt zijn, jij blij omdat je je gasten in een representatieve omgeving kan ontvangen. En tsja, een korte powernap in je eigen privékantoortje is nooit weg, toch?

 

8.   Gescheiden kleedkamers

Hoewel de mannen onder ons er waarschijnlijk geen probleem van zouden maken (iets met ‘tis altijd lente in de ogen van de tandartsassistente’), is het voor vrouwen over het algemeen toch iets prettiger wanneer de kleedkamers gescheiden zijn. In dit geval beschikt de herenkleedkamer zelfs over een eigen toilet, hebben de dames tenminste ook niets te klagen dat de heren nooit zittend plassen. Een bankje met opbergruimte voor schoeisel en een functioneel opbergkastje maken het helemaal af.

 

9.   Veiligheidspreventie

De kans is klein dat het gebeurt, maar als er ooit brand uitbreekt (hopelijk niet vanwege een tosti-ijzer) is het wel zo fijn een goede brandblusser en blusdeken op een voor iedereen bekende plek bij de hand te hebben. Vanzelfsprekend hoort daar een cursus brandveiligheid bij. Hetzelfde geldt daarnaast voor een AED (defibrillator) met bijbehorende reanimatiecursus. Deze hoef je niet per se zelf te hebben, maar kun je ook ‘delen’ met andere ondernemers in jouw buurt. Een oogdouche kan is sommige gevallen ook uitkomst bieden trouwens.

 

10. Diversen

Ten slotte sluiten we af met een aantal diversen. Zo biedt een goede tochthal een goede overgang van koud naar warm, of in het geval van een bloedhete zomer: van warm naar koud. Niets is zo onprettig als een ijzige windvlaag die opeens je praktijk binnenkomt waaien. Daar je thermostaat minder hard hoeft te werken is een tochthal ook nog eens milieubewust te noemen. Daarnaast zien we lamellen voor de buitenramen, waardoor de lichtinval handmatig valt in te stellen. En ook de spiegel in doe hoek zorgt voor overzicht vanaf de balie (dan weten de assistentes tenminste wat zich om de hoek afspeelt). Hoewel het niet vaak voorkomt, is dat in sommige gevallen wel zo veilig.

 

Zoals je merkt zit er achter je praktijkinrichting dus een stuk meer dan je op het eerste oog zou verwachten. Daarbij is het de kunst zo efficiënt mogelijk met je ruimte om te gaan wanneer je je praktijk per strekkende vierkante meter zo rendabel mogelijk wilt maken. Inspiratie gekregen of heb je zelf nog een paar handige tips? Laat het ons dan weten!