Dental Management Game 2016 - door Laura Jansen (deel 2)


Nt-journalist Laura Jansen volgt de bijeenkomsten van de Dental Management Game (DMG) in Amsterdam en blogt daar over op www.ntdigitaal.nl. Wil je nog meer weten over starten? Lees dan eens het Nt Digimagazine voor starters! Deel 1 van deze serie lezen? Klik dan hier.


#4 De bouwtekening is ingeleverd! - 11 november 2016

De vierde avond van DMG was een belangrijke: de bouwtekening, die een deel van het eindcijfer bepaalt, moet vandaag worden ingeleverd. Maar voor het zover was, maakten de tandheelkundestudenten kennis met de twee bedrijven die nog niet aan bod waren geweest: fabrikant van tandheelkundige producten Coltène en arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir. Bij Coltène kwam de International Dental Schau (IDS) ter sprake. Of de studenten interesse hadden in gratis kaartjes? Daar waren ze maar al te happig op. Bij Movir bleek dat een arbeidsongeschiktheid van belang is. “Dan kunnen we tijdens de skireis straks tenminste tegen een boom aan skiën,” grapten de studenten. 

Het belangrijkste deel van de avond kwam voor groep twee op het eind: het inleveren van de gemaakte plattegrond. Die telt immers mee in het eindcijfer, dus hij moest en zou goed zijn. Hoewel de studenten nog op het cijfer moeten wachten, kon Ronald Roojers van dental partners Rotterdam (dpR) al vast meedelen dat de bouwtekening van groep twee de beste tot nu toe was. Ana Weeink, die het grootste deel van de bouwtekening voor haar rekening nam, zat zo in een flow tijdens het tekenen, dat ze tegen de rest van haar groepje zei zich te focussen op de begroting, het andere deel van de opdracht. Tjiook vond dat prima. Zijn beide ouders zijn tandarts en zijn vader werkt de laatste jaren als praktijkmanager, “dus als het nodig is, kan ik hen om hulp vragen.” Zo’n 80 procent van de schets was in orde. Stephan Tjiook, lid van groep twee, moet toegeven dat hij onder de indruk was. “Het zag er professioneel uit, de dames hebben echt hun best hebben gedaan. Met name Ana, zij kan ontzettend mooi tekenen.” De looplijnen van de assistent waren niet helemaal juist: de assistent moet snel naar de deur kunnen lopen, zonder dat hij daarbij langs de tandarts moet. Daarnaast stond het OPT-apparaat nog niet goed. Dat was op zo’n manier geplaatst dat de patiënt er via de omloop moest komen. Dit leidde tot een weddenschap tussen student Annika Machielsen en Roojers. Machielsen gaf aan een andere mening te hebben over de plaats van het OPT-apparaat, waarop Roojers antwoordde dat dat nog wel zou veranderen als ze drie jaar tandarts was. Daar was ze zelf echter niet van overtuigd.

Op de bouwtekening was te zien dat er was gekozen voor ronde vormen voor een huiselijke sfeer. Daarnaast was er plek gemaakt voor een speelgoedautomaat, waar kinderen na afloop van de behandeling met een muntje iets uit mogen halen, en een poetshoek gemaakt. Die was in de vorm van een Engelse telefooncel: een voor kinderen en een voor volwassenen.

Dan kunnen we tijdens de skireis straks tenminste tegen een boom aan skiën.
— Groep 2

#5 Het einde is in zicht! - 24 november 2016

De vijfde en een-na-laatste bijeenkomst van DMG is aangebroken. Het is de laatste dag waarop de studenten van groep twee aan de twee opdrachten kunnen werken met hun mentor. De ingevulde begrotingen worden besproken met mentor Menno Rolloos en de laatste wijzigingen aangebracht. Nu alleen nog het bedrijfsplan maken en dan is het wachten op de beoordeling…

Groep 2 is goed op dreef. De bouwtekening is bij de vorige bijeenkomst ingeleverd en leek er goed uit te zien en de begrotingen zijn voor het grootste deel ingevuld. Stephan Tjiook, een van de deelnemers van groep 2, bekent dat hij daarbij om hulp heeft gevraagd bij de winnende groep van vorig jaar. Mocht hij na deze bijeenkomst vastlopen, kan hij altijd nog de hulp van zijn ouders inroepen, die beide tandarts zijn. Rolloos bekijkt met de groep de begroting en concludeert dat het er al goed uitziet. Hij beantwoordt de vragen die de studenten hebben en geeft tips: “Vergeet niet toe te lichten hoe je aan bepaalde cijfers komt en hoe je het hebt berekend.” En: “Misschien moet je het document af en toe even opslaan.” Dat zorgt voor, zoals ze het zelf noemt, een neurotisch trekje bij Annika Machielsen, die geregeld aan Tjiook vraagt: “Heb je het wel opgeslagen? Is er een back-up?” Het zal groep 2 niet gebeuren dat ze ten onder gaat aan een computercrash.

“Ik voel me de koning te rijk”, aldus Tjiook als de begroting is nagelopen en hij het bedrag ziet dat onder de streep overblijft. De studenten fantaseren wat de fictieve tandarts uit de opdracht van dat overschot kan doen. Misschien een cursus volgen? Al is daar in de begroting al rekening mee gehouden. Voor Tjiook is dat dan ook niet per se nodig: “De tandarts komt net van de uni, dus die kennis zit nog vers in zijn geheugen.” Joy van der Velde vindt echter dat je je horizon moet verbreden en ook moet kijken voor bij- en nascholing buiten de universiteiten.

In de tweede opdracht is de casus dat men al een paar jaar ervaring heeft opgedaan en een praktijk gaat overnemen. Rolloos adviseert de studenten na te denken over de aanloopkosten: een eerste setje drukwerk, een receptie bij de opening… Tjiook droomt verder: “Een social mediacampagne, een advertentie in het Nt…” Als het over de bijtelling van de autokosten gaat, informeert Melissa Ayranci nog even of de tandarts in deze opdracht wel een Range Rover heeft, haar droomauto, en geen roze Fiat 500. Machielsen vindt Rovers maar “lompe auto’s, waarmee je toch niet kunt parkeren.” “Dat geeft niet, als ik er maar in kan rijden”, zegt Ayranci. Als de groep klaar is, ruim op tijd, wordt afgesproken dat Tjiook een eerste opzet voor het ondernemingsplan maakt. De meiden zullen daar, naar eigen zeggen, “héél kritisch” naar gaan kijken. Zal groep 2 er op 6 december met de winst vandoor gaan? Wordt vervolgd…

“Heb je het wel opgeslagen? Is er een back-up?” Het zal groep 2 niet gebeuren dat ze ten onder gaat aan een computercrash.
— Laura Jansen

#6 Groep 2 wint Dental Management Game in Amsterdam! - 7 december 2016

De DMG-mappen kunnen in de kast, de bouwtekeningen in de prullenbak en in de DMG WhatsApp-groepen zal het de komende tijd een stuk rustiger zijn. Op 6 december was de laatste DMG-bijeenkomst in Amsterdam en werd de winnende groep bekend gemaakt. En ja hoor, ‘mijn’ groepje 2, met wie ik zes weken lang meeliep, ging er met de winst vandoor!

In de zaal op ACTA waar de studenten de afgelopen weken hebben zitten zwoegen op de opdrachten, hangen de bouwtekeningen met daarop de cijfers. Dit zijn echter alleen de cijfers voor de tekeningen, die slechts voor een deel het eindcijfer bepalen. Op de bouwtekening van groep 2, die er door de vele plaatjes en kleuren uitspringt, prijkt een 9, het hoogste van alle tekeningen. Maar een gelopen race is het nog niet. De studenten worden nog even in spanning gelaten, want voordat de uitslag bekend wordt gemaakt, is er nog een reeks presentaties en de quiz ‘Petje op, petje af’, waarbij wordt gestreden om een iPad mini. De vele vragen die Paula Fruytier van ABN Amro hiervoor heeft voorbereid, zijn overbodig, want al bij de derde vraag (‘Movir verzekert arbeidsongeschiktheid alleen op basis van het sommenprincipe. Juist of onjuist?’ – het goede antwoord is ‘juist’) gaan de overgebleven studenten de mist in en blijft er een winnaar over.

Na dit niet al te spannende spel is het tijd voor het echte werk en wordt de winnaar van DMG bekend gemaakt. De negende en dus laatste plek wordt als eerste genoemd. Het is de groep van Alexander Ahlers van Raadgevers Kuijkhoven. Hij heeft alle opdrachten nagekeken en uit deze uitslag blijkt dat hij allesbehalve partijdig is geweest. Een voor een worden de groepen genoemd en als blijkt dat groep 2 de eerste plek heeft behaald, zijn Melissa, Ana, Joy, Stephan en Annika door het dolle heen. Ze krijgen een DMG-muts, die ze straks tijdens de skireis in Oostenrijk hard nodig zullen hebben. Het feest gaat door in café De Blauwe Engel, waar er uitgebreid op de winnaars wordt geproost. Daar verklappen de studenten dat ze niet verwacht hadden de winst te pakken, maar dat ze wel iets doorkregen toen hen werd gevraagd vooraan in de zaal te gaan zitten. “Toen duidelijk werd dat we in de top drie zaten, dacht ik wel dat we zouden winnen”, zegt Melissa. Stephan vindt de winst terecht. “We hebben er keihard voor gewerkt. Toen de meiden de bouwtekening zo mooi hadden gemaakt, vond ik dat ik net zo hard moest werken aan het bedrijfsplan en de begroting, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. En natuurlijk hielp het ook dat het Nt vanaf de zijlijn met ons meekeek!” 

En natuurlijk hielp het ook dat het Nt vanaf de zijlijn met ons meekeek!
— Groep 2

Benieuwd naar de reactie van de studenten of hoe 'Petje op, petje af' verliep? De uitslagen zijn live gestreamd via het Nt-twitterkanaal. Klik hier om de video's terug te kijken.Nt-journalist Laura Jansen volgt de bijeenkomsten van de Dental Management Game (DMG) in Amsterdam en blogt daar over op www.ntdigitaal.nl. Wil je nog meer weten over starten? Lees dan eens het Nt Digimagazine voor starters! Deel 1 van deze serie lezen? Klik dan hier.