Dental Management Game 2016 - door Laura Jansen


Nt-journalist Laura Jansen volgt de bijeenkomsten van de Dental Management Game 2016 (DMG) in Amsterdam van dichtbij aan de hand van de belevenissen van groepje 2. In haar tweewekelijkse blog lees je over hun ervaringen op  op www.ntdigitaal.nl. Wil je nog meer weten over starten? Lees dan eens het Nt Digimagazine voor starters!


#1 Fanatiek - 30 september 2016

De Dental Management Game (DMG): in 2015 gaf ik als Nt-journalist presentaties op de slotavond en ging ik mee tijdens de afsluitende skireis. Dat was een feest, maar dit jaar duik ik er dieper in. Ik volg de game van dichtbij aan de hand van de belevenissen van groep 2, die bestaat uit de ACTA-masterstudenten Annika Machielsen, Melissa Ayranci, Joy van der Velde, Stephan Tjiook en Ana Weeink. Mijn en hun ervaringen lees je in een tweewekelijkse blog.

De twintigste editie van DMG ging maandag 26 september op ACTA van start. De komende maanden leren masterstudenten van Amsterdam, Groningen en Nijmegen in zes bijeenkomsten een businessplan te schrijven aan de hand van een kennisspel. In groepjes krijgen ze, onder leiding van een mentor, uitleg over wat er komt kijken bij het opzetten van een eigen praktijk. De uitleg wordt gegeven door initiatiefnemers van DMG: Dental Partners Rotterdam, Raadgevers Kuijkhoven en van helder. Als het plan aan het eind voldoende wordt beoordeeld, wacht de studenten in januari een beloning in de vorm van een driedaagse skireis naar Oostenrijk.

De match met groep 2 was er al snel. De discussie die gevoerd werd over wie het vijfde groepslid moest worden, trok mijn aandacht: dit waren fanatieke studenten! Dat kwam nog meer naar voren in het gesprek dat we voerden. “We zijn inderdaad nogal selectief in het kiezen van een vijfde groepslid. Het moet wel een gemotiveerde student zijn, want we komen natuurlijk om te winnen”, aldus Annika Machielsen. Joy van der Velde, die deze eerste avond niet aanwezig was, maar de groep toch wist te overtuigen van haar motivatie en enthousiasme, werd het gelukkige vijfde lid. In Amsterdam was er plek voor 45 studenten. Er is inmiddels een wachtlijst van studenten die maar wat graag inspringen wanneer er iemand uitvalt. Stephan Tjiook wilde zo graag meedoen aan DMG, dat hij zijn studieplanning er voor omgooide. Hij doet nu zijn buitenlandstage in het tweede semester in plaats van het eerste.

Anniek Arends, tandarts in Beverwijk en lid van het bestuur afdeling Amsterdam-Haarlem, gaf tijdens de introductiebijeenkomst uitleg over IQual en moedigde de studenten aan na hun studie lid te worden van een IQual-groep. Verder nodigde ze de tandartsen in spe uit een enquête in te vullen over hun droompraktijk. Uitspraken als “Ik wil gewoon heel graag de baas kunnen zijn”, klonken door de zaal. Tjiook ziet zijn droompraktijk al voor zich. “Ik wil graag een praktijk waar een groot aquarium doorheen loopt. Dat geeft denk ik rust voor zowel de patiënten als de tandarts.” De resultaten van de enquête worden in de slotbijeenkomst gepresenteerd.

#2 ‘’Dromen over begrotingen’’ - 12 oktober 2016

Belastingen, aftrekbaarheid, begrotingen, fiscaal regelen, arbeidsovereenkomst… Het zijn enkele termen die ik tijdens de tweede avond van de Dental Management Game (DMG) veelvuldig voorbij zag komen. Tijdens deze avond maakten de groepjes in vier rondes kennis met de verschillende bedrijven die bij DMG betrokken zijn. Op het programma stonden van helder, Oosterwijk Dental Labs, Netpoint en Raadgevers Kuijkhoven.

Als Nt-journalist volg ik tijdens alle bijeenkomsten groepje 2. Bij de eerste kennismaking van ‘mijn' groepje met accountants- en adviesorganisatie van helder, vraagt Menno Rolloos de studenten of ze de casus hebben gelezen. “Ja,” is het antwoord van Ana Weeink, “maar ik snapte er nog weinig van.” Tijd voor een grondige uitleg dus. Het boxenstelsel komt aan de orde, net als het fiscaal betrekken van een arbeidsrelatie. De ACTA-studenten schrijven of typen alles wat Rolloos vertelt netjes mee. En dat is maar goed ook, want deze informatie kunnen ze straks, bij het uitwerken van de casus, goed gebruiken. Af en toe wordt er een kritische vraag gesteld. Zo vraagt Annika Machielsen of ze het goed begrijpt dat een zzp’er zo weinig mogelijk belasting probeert te betalen. Daar heeft ze gelijk in, zegt Rolloos. Maar waarom zouden mensen er dan toch voor kiezen om als tandarts in loondienst te gaan werken? “Omdat je als zzp’er meer moet regelen, wat voor stress kan zorgen?” oppert Stephan Tjiook. Rolloos: “Dat valt wel mee. Met name contractbescherming en uitkering bij ziekte zijn redenen dat mensen liever in loondienst werken.”

Patrick Oosterwijk van Oosterwijk Dental Labs, onderdeel van Elysee Dental, vertelt over zijn bedrijf, maar stelt de studenten ook vragen over de keuzes die zij hebben gemaakt. Waarom hebben zij eigenlijk voor de tandheelkunde gekozen? Werken met je handen, een praktisch beroep uitoefenen en vrijheid als ondernemer zijn redenen die genoemd worden. Stephan Tjiook zegt lachend dat hij gedwongen is: ongeveer zijn hele familie werkt als tandarts (daar kun je hier meer over lezen). Volgens Oosterwijk maakt slechts drie procent van de wereldbevolking een plan voor zijn leven. “Niet iedereen kan dat omdat men in slechte omstandigheden leeft, maar jullie zijn in de positie dat het wel kan!” Hij adviseert de studenten dan ook een persoonlijk plan te maken waarin je aangeeft waar je staat, wat je wel en niet wilt en waar je naartoe wilt. 

Na de presentatie van automatiseringsbedrijf Netpoint en praktische tips voor de tweede casus van adviesbureau Raadgevers Kuijkhoven, zit de tweede avond van DMG er op. De studenten vonden het interessant. “We hebben ontzettend veel informatie gekregen en ik heb dingen geleerd die ik nog niet wist”, zegt Melissa Ayranci. Hebben ze er nog vertrouwen in om de opdrachten goed uit te voeren? “Zeker, ik denk dat we er als dreamteam wel uitkomen!” klinkt het. Tjiook volgt tot slot toe: “Ik denk dat ik vannacht ga dromen over begrotingen.”

#3 Afstudeerborrel is aftrekbaar - 27 oktober 2016

Je afstudeerborrel aftrekken van de belasting? Tijdens de derde avond van de Dental Management Game (DMG) worden de studenten Tandheelkunde ineens op ideeën gebracht waarvan ze voorheen niet wisten dat die mogelijk waren. Groep 2, die ik tijdens de DMG-avonden volg, kijkt nu al uit naar de zomer van 2017, waarin ze hopen af te studeren.

De derde DMG-avond begint bij accountants- en adviesorganisatie van helder. Richard Mastwijk geeft de studenten de laatste inzichten op het gebied van investeringen, want dat komt in een van de opdrachten die de studenten moeten maken aan de orde. Ook het verschil tussen financial en operational leasen en meewerkbeloningen, waarbij je je partner mee laat werken in de praktijk, komen aan bod. “Wat is daar het gevaar van?” vraagt Mastwijk. Annika Machielsen geeft het goede antwoord: “Als je besluit uit elkaar te gaan.” Juist, want gaat normaal gesproken een op de drie mensen scheiden, bij hogeropgeleiden is dat volgens Mastwijk maar liefst een op de twee. Blijf dus goed nadenken, adviseert hij de tandartsen in spe. “Niet alleen over fiscaliteit, maar denk aan het totaalplaatje.”

Bij ABN Amro staat er uitleg over het ondernemingsplan op het programma. Wat voor missie en visie heb je als tandarts, hoeveel inwoners en tandartsen telt de vestigingsplaats en hoe staat het met goodwill? Allemaal punten die in het ondernemersplan opgenomen moeten worden. Bij Dental Partners Rotterdam (dpR), praktijkinrichter en leverancier van verbruiksmaterialen, krijgen de studenten voor het eerst de bouwtekening te zien die onderdeel is van de opdracht. Over twee weken moeten ze deze ingevuld en wel inleveren. Dat zal geen probleem zijn, want de studenten zijn het erover eens dat dit het leukste onderdeel van de hele Game is. Ergonomie staat bij dpR voorop en daar zal groep 2 in hun ontwerp dan ook rekening mee moeten houden. Kiezen ze voor een karretje of instrumentenbrug? En hoe plannen ze de routing? De wachtkamer mag naar eigen smaak worden ingericht. En aan de reacties te horen (“Laten we hangmatten en fatboys neerzetten!”) kunnen de studenten daar helemaal hun creativiteit in kwijt.

Bij de laatste ronde van Raadgevers Kuijkhoven geeft Nanette van Nispen uitleg over een van de opdrachten, waarvoor de studenten een overzicht van zakelijke en privéverzekeringen krijgen. Als Van Nispen vertelt over de zakelijk aftrekbare kosten en zegt dat afstudeer- en netwerkborrels, werklunches en – diners daar ook onder vallen, worden de ogen van de studenten groot. “Dus als ik straks een afstudeerborrel geef kan ik dat aftrekken van de belasting?” vraagt een van de studenten. “Alles wat je voor je onderneming doet is zakelijk aftrekbaar, en op zo’n borrel doe je vast goede contacten op. Dus houd in elk geval je bonnetjes goed bij de hand”, adviseert Van Nispen. “Ik heb nu al zin in jouw afstudeerborrel!”, zeggen de studenten tegen elkaar. De zomer van 2017 wordt ongetwijfeld een mooie zomer worden, eerst zal er hard gewerkt moeten worden aan het ondernemingsplan.

To be continued...


Nt-journalist Laura Jansen volgt de bijeenkomsten van de Dental Management Game 2016 (DMG) in Amsterdam van dichtbij aan de hand van de belevenissen van groepje 2. In haar tweewekelijkse blog lees je over hun ervaringen op  op www.ntdigitaal.nl. Wil je nog meer weten over starten? Lees dan eens het Nt Digimagazine voor starters!