Een eigen praktijk vestigen, welke factoren spelen een rol?

Als startende tandarts ga je na je opleiding waarschijnlijk als zzp’er aan de slag. Soms in één enkele praktijk, vaak ook in meerdere. Een mooie manier om je eigen vaardigheden verder uit te bouwen en te snuffelen aan verschillende praktijkvoeringen.  Na verloop van tijd kan het gaan kriebelen en wil je misschien wel een eigen praktijk starten. Steeds vaker zien we dat dit een geheel nieuwe praktijk wordt, vanaf nul opgebouwd, mede ingegeven door het gebrek aan aanbod van over te nemen praktijken.

 Hierbij speelt een aantal factoren een rol.

Allereerst, wat is de locatie, is die makkelijk bereikbaar voor patiënten, is er voldoende parkeergelegenheid, zijn er veel of weinig andere praktijken in de omgeving, is het een “zichtlocatie”?

De volgende vraag, hoe groot is het pand, hoeveel kamers kan ik er realiseren en kan ik het voldoende efficiënt indelen?

 Daarna rijst de vraag of het een koop- of een huurpand is. Bij een huurpand komen er een aantal vragen naar voren welke in de onderhandeling gaan meespelen. Denk aan de lengte van het huurcontract, de waarborgsom, een aantal huurvrije maanden i.v.m. verbouwing tot tandartspraktijk, enz. Maar ook van belang is de BTW compensatie. Omdat de verhuurder niet met BTW mag verhuren aan een tandarts kan hij niet alle BTW terugvragen van de kosten (en soms ook van de aankoop of bouw) van het pand. Daarom komt er een BTW compensatie op de huurprijs, welke soms onnodig hoog is. Uiteraard kunnen we je daarover informeren.

 Bij een kooppand spelen andere vragen zoals: hoe lang wil ik op deze locatie blijven zitten, wil ik na pensioen het pand verkopen of verhuren, moet ik het pand in een BV onderbrengen, wil ik de financiering in 20 of 25 jaar aflossen?
Het mag duidelijk zijn dat je bij een vestigingsvoornemen wel fiscale, juridische en financiële hulp kunt gebruiken.

Kantoor van Mil Belastingadviseurs heeft jarenlange ervaring met het adviseren van (startende) tandartspraktijken en werkt samen met financiers en tussenpersonen om het beste resultaat te bereiken.
Wil je graag meer weten of advies? Ga naar de website van Kantoor van Mil.