VAR-WUO - Is vervallen per 1 mei 2016

Wil je aan de slag als zelfstandig ondernemer dan heb je een Verklaring Arbeidsrelatie nodig om ook door de belastingdienst als dusdanig te worden gezien. Dit houdt in dat, in tegenstelling tot werken in loondienst, opdrachtgevers niet verantwoordelijk zijn voor werknemersverzekeringen. 


Hoelang duurt het?

Meestal 5 werkdagen en maximaal 8 weken.

Hoe zit het met de BGL?

Na de VAR, en de BGL, komt er een nieuw wetsvoorstel. Het alternatieve plan betreft sectorgebonden model contracten. Het plan is om in januari 2016 hiermee van start te gaan. Voor 2015 kan nog een VAR-verklaring worden aangevraagd.  Lees op onze blog de laatste ontwikkelingen. 

Invullen

Het is verstandig om de aanvraag goed in te vullen, zodat je de juiste VAR krijgt toegewezen. De belangrijkste aandachtspunten spreken we hier met je door. Let op: dit betreft een voorbeeld van mijn VAR-aanvraag. Het is belangrijk de aanvraag altijd naar waarheid in te vullen. 

aanvraagformulier digitaal

Aanvraagformulier pdf

 

1. Uw gegevens

1. Je persoonsgegevens
1f. Als het goed is heb je (nog) geen bv.

2. Uw var-werkzaamheden

2d. Houd rekening met de startdatum van je aanvraag. Als je de aanvraag doet voor de maand december is het niet realistisch dat je 700 uur aan werkzaamheden kan besteden.

2e. Meerdere werkgevers is een aandachtspunt voor de goedkeuring van je VAR-WUO. Het is goed mogelijk dat je in je eerste jaar geen meerdere opdrachtgevers kan vinden. Als de verwachting is, hieraan wel te voldoen in de toekomst kan je hier drie tot zeven opdrachtgevers invullen. Denk aan praktijkmedewerking in meerdere praktijken, waarnemen van spoeddiensten of waarnemen bij ziekte of vakantie van collega's. 

2g. Maak hierover goede afspraken met je opdrachtgever.

3. Uw inkomsten

3a. Naar verwachting zijn je jaarinkomsten meer dan €25.000. Houd hier rekening met de startdatum van je aanvraag! Weet je niet wat je kan verwachten? Maak een ruwe schatting. 

Bijvoorbeeld. Je verwachte omzet per dag: €900 tegen een afgesproken percentage van 30%. Je werkt 4 dagen in de week voor zes maanden (24 weken). €900*0.3*4*24 = €25.920.

3b. Je bent zelf verantwoordelijk voor de afdracht van loonheffingen en verzekeringen. 

3c. Je inkomsten zijn afhankelijk van je omzet en als er geen omzet is, wordt je ook niet uitbetaald.

3d. Er mag geen sprake zijn van een gezagsverhouding wanneer je als zelfstandige tandarts werkt. 

Uw werkwijze

4a. Per maand stuur je een factuur voor de verrichte werkzaamheden.

4b. Reclame maak je al snel via een advertentie in een vacaturebank (bv. KNMT) of website.

4c. Je kaat je inschrijven als zelfstandig ondernemer bij de Kamer van Koophandel in stap 3 van ons stappenplan.

4e. Mogelijk krijg je een BTW-nummer mee bij de KvK. Dit is niet noodzakelijk want de tandheelkunde valt niet onder de verplichte BTW-afdracht. 

4f. Denk aan een loupebril, computer of eigen materialen. 

4g. De locatie is de tandartspraktijk en dat is ook e opdrachtgever. 

4h. Diploma, je BIG registratie en je stralingscertificaat.

4g. Administratie bijhouden hoort er (helaas) bij. 

5. Ondertekening

En klaar is je VAR-aanvraag!