Back to All Events

Learning Dinner - Evidence Based Dentistry - Implant College

  • Landhuis Huize Bergen Vught (map)

Omschrijving

Alle medische handelingen moeten tegenwoordig evidence based zijn, ook in de tandheelkunde; men spreekt dan van Evidence Based Dentistry, afgekort EBD. De toekomstige tandarts wordt tijdens zijn opleiding dan ook geleerd hoe hij of zij evidence based informatie moet verzamelen en vertalen naar de praktijk. Dat is niet eenvoudig en het kost veel moeite om alles direct te begrijpen. Bovendien gaat men uit van de gedachte dat alle informatie die via artikelen, tijdschriften en leerboeken wordt verkregen ook aan hoge wetenschappelijke standaarden voldoet en eenduidig te interpreteren is.

De laatste jaren vestigen de media echter de aandacht op het verschijnsel dat wetenschappelijke artikelen en uitspraken vaak helemaal niet aan deze voorwaarde voldoen. Soms wordt er maar wat verzonnen (wat heel ernstig is) of speelt onafhankelijkheid een rol, maar het is ook mogelijk dat onderzoekers fouten maken zonder dat ze zich daar direct bewust van zijn.

Het doel van deze cursus is u te leren kritisch te kijken naar de informatie die u in wetenschappelijke artikelen, reviews, samenvattingen en de media wordt voorgeschoteld, u leren (klinisch) ‘relevant’ van statistisch ‘significant’ te onderscheiden en vooral de ware cijfers te herkennen in de wirwar van ingewikkelde statistische analyses die voor de niet-goed onderlegde lezer vaak onbegrijpelijk zijn. Aan de hand van een aantal artikelen zullen de valkuilen van onderzoek zichtbaar worden gemaakt zonder dat daar veel statistische kennis voor nodig is.

Bewust wordt voor een relatief simpele opzet gekozen opdat u met minimaal statistische kennis, maar wel met ‘gezond verstand’ denken, begrijpt hoe het in elkaar zit.

Doelstelling

Na de cursus bent u beter in staat om resultaten van wetenschappelijk onderzoek, gepresenteerd in artikelen, review, samenvattingen, boeken en presentaties te beoordelen, de waarde ervan in te schatten en wetenschappelijke informatie (evidence based dentistry) toe te passen in de praktijk. Tevens levert de cursus een bijdrage aan de discussie over de klinische richtlijnen.

Theorie

  • Wat is nou evidence based dentistry
  • Hoe leest u wetenschappelijke artikelen
  • Filteren van klinisch relevante informatie

Praktijk

  • Discussie
  • Oefening screenen artikelen

Docent: Prof. Dr. Rien van Waas

Datum: Woensdag 1 november 2017: 17:00 - 22:00 uur

Werkvorm: Lezing

Deelnemers: 6 tot 15 deelnemers

Locatie: Vught, Landgoed Huize Bergen

Kosten: € 395,- per persoon (inclusief diner)

Certificaat: Ja, uw deelname wordt tevens doorgegeven (3 KRT-punten)

Earlier Event: October 18
Webinar Diagnostiek