FF bellen met... Michael Joosen

FF bellen met... Michael Joosen

Eigenaar Voorpraktijken en Heertjes, Ontzorger in de praktijk

 

Wanneer er iets georganiseerd moet worden, kijken zijn vrienden Michael Joosen altijd meteen verwachtingsvol aan. Al in z’n jongere jaren stond hij z’n mannetje wanneer er iets groots of kleins geregeld moest worden. Niet gek dus dat hij van zijn kwaliteit zijn beroep heeft gemaakt: tegenwoordig staat hij als eigenaar van Voorpraktijken en Heertjes zowel startende als ervaren tandartsen bij. Tijd om ff te bellen dus.

 

1.   Dag Michael, hoe gaat het met je?

‘’Het gaat uitstekend, hoewel ik wel een beetje moe ben. Afgelopen week heb ik flink wat praktijken bezocht en daarvoor moest de wekker steeds vroeg gezet worden. Daarnaast zijn we kortgeleden verhuisd, van hartje Leiden naar de relatieve rust in Oosterhout. Vroeger hielden we wel van de drukte, maar met twee kleine kinderen erbij vinden we het tegenwoordig ook niet erg in een wat rustigere omgeving te zitten.’’

 

2.   Kun je wat over jezelf vertellen?

‘Ik ben dus Michael Joosen, inmiddels 35 jaar oud, geboren in ‘s Gravenhage en getogen in Zoetermeer. Tijdens mijn middelbare schooltijd was ik actief bij de waterscouting, waar ik onder meer mijn passie voor de watersport, voornamelijk zeilen, heb ontwikkeld. Na m’n middelbaar heb ik eerst twee jaar marketing gestudeerd. Met name het creatieve gedeelte in combinatie met het zien van groeimogelijkheden lag me erg goed. Op een gegeven moment begon de bijbehorende statistiek me echter een beetje tegen te staan. Juist toen drukte een vriend een foldertje van de opleiding Facility Management in m’n handen: bij het lezen van de competenties van de opleiding was het net alsof ik m’n eigen karakterbeschrijving las. Natuurlijk was ik direct enthousiast en na het bezoeken van de open dag heb ik me direct ingeschreven. De studie heb ik vervolgens met veel plezier en hoge cijfers afgerond, waarna ik verschillende functies binnen de bedrijfswereld heb bekleed. Verder ben ik dus iemand die ontzettend veel van varen en zeilen houdt. Ik vind het heerlijk om tijd op het water door te brengen en heb dan ook regelmatig rondvaarten in Leiden verzorgd. Daarnaast houd ik van drummen en ben ik een begenadigd hobbykok: van Chinees tot West-Amerikaanse spareribs, cajun, Grieks, yaprax of roti: ik maak het allemaal. Wanneer ik ons bezoek zie genieten van hun eten geeft me dat echt een kick.’’

 

3.   Wat doet Heertjes precies?

‘’Heertjes is echt gericht op het helpen van tandartsen bij het starten, verbouwen of verhuizen van een praktijk en helpt praktijken daarbij met het oplossen van facilitaire vraagstukken. Daarmee kunnen wij projecten professioneel uitvoeren waarvoor binnen de praktijk ervaring en vakkennis ontbreekt. Bij het starten van je praktijk komen immers honderden vraagstukken op je af waarover je moet beslissen, en dat kan echt van alles zijn: wat voor soort airconditioning wil ik? Moet deze zowel kunnen koelen als verwarmen? Heb ik daarbij nog een cv-ketel nodig? Welk alarmsysteem kies ik? Een aannemer kan je daarin wel adviseren, maar heeft vaak een dubbele agenda met andere bevriende bedrijven die elkaar de hand boven het hoofd houden. Wanneer oplossing A het meest geschikt is voor je praktijk, maar je aannemer toevallig een betere winst behaalt door oplossing B aan te bieden die minder optimaal is, wordt het toch vaak B. Wij van Heertjes willen je juist behoeden voor die valkuilen. In de loop der jaren hebben we ontzettend veel ervaring opgedaan in zowel de tandheelkunde als de diergeneeskunde. Men was op een gegeven moment zo tevreden over onze dienstverlening dat ook beroepsorganisaties als de ANT, Branchevereniging Tandtechniek en KNMT bij ons aanklopten om hun leden een extra service te kunnen bieden.’’

 

4.      Voorpraktijken, wat is dat dan precies?

‘’Sinds enige tijd is vanuit Heertjes een tweede organisatie ontstaan, genaamd ‘Voorpraktijken, Altijd een goed contract’. Voorpraktijken is een verzameling collectieve overeenkomsten, speciaal voor de (tandheelkundige) praktijk. Gesteund door verschillende ledenverenigingen, heeft Voorpraktijken op veel gebieden erg goede inkoopvoorwaarden kunnen bedingen. Door een kleine maandelijkse bijdrage te vragen aan alle praktijken (of VAR-tandartsen), kan Voorpraktijken dit bovendien voorgoed borgen voor alle deelnemers. Je hoeft dus als deelnemer jezelf nooit meer af te vragen of je energieprijs wel klopt, of dat je wel of niet een goed contract hebt voor factoring, waterzorg, afvalverwijdering en nog veel meer. Sinds 2013 is er ook een samenwerking met de ANT, inmiddels in de vorm van de ANT-ledenvoordeelcalculator, dat een pakket van ledenvoordelen inhoudt. Daarmee wil de ANT ervoor zorgen dat hun leden voortaan altijd kunnen rekenen op blijvende kwalitatief goede inkoopvoorwaarden bij onafhankelijk gekozen leveranciers met ervaring binnen de tandheelkunde. Daarbij worden wisselingen van leveranciers volledig voor leden uit handen genomen. Zo is onlangs een praktijk in haar maandelijkse kosten voor afvalverwerking van 130 euro naar 30 euro per maand gegaan. Dat scheelt toch mooi 1200 euro op jaarbasis.’’

 

5.   Hoe ben je op het idee voor Heertjes gekomen?

‘’De schuld ligt eigenlijk bij mijn vrouw Marloes, die tandarts angstbegeleiding is in het Amphia Ziekenhuis in Breda en momenteel bij de stichting SBT op ACTA in opleiding is. Voor zij aan haar differentiatie begon heeft ze eerst in verschillende praktijken waargenomen met een VAR, waarbij ik merkte dat ze thuis tijdens het avondeten regelmatig klaagde over facilitaire zaken die slecht binnen die praktijken geregeld waren. Precies die zaken dus die binnen mijn vakgebied lagen. Zo was er een praktijk die hun afspraken altijd vijf minuten langer planden vanwege trage computers, in plaats van dit probleem structureel op te lossen. Ook kwamen problemen op het gebied van slechte schoonmaak, ongestructureerde inkoop en telefonische onbereikbaarheid tot het soms totaal ontbreken van overzicht op facilitair gebied aan bod. Vervolgens besloot ik eerst op individuele basis praktijken te bezoeken en daarbij realiseerde ik verbeteringen en besparingen waar men nooit eerder aan had gedacht. Vervolgens is vanuit daar Heertjes en later Voorpraktijken ontstaan.’’

 

6.   Wat is jullie unique selling point?

‘’Zowel Heertjes als Voorpraktijken is écht gericht op praktijken. Voor zover mij bekend is zijn er geen andere partijen die zo specifiek kunnen adviseren op het gebied van facility services. Natuurlijk heb je binnen de tandheelkunde diverse partijen voor het stukje hypotheken, verzekeringen en overnames, maar Heertjes zit met haar onafhankelijke collectieve inkopen en advisering wat dat betreft in een nichegebied en is daarmee uniek in zijn soort. Onze leveranciers hebben ervaring en we houden de trends nauwlettend in de gaten, zo zijn we nu bijvoorbeeld bezig met een collectief voor loepbrillen. Vanuit Voorpraktijken hanteren we een abonnementssysteem voor klanten. Heertjes kan je per uur inhuren om je te laten bijstaan op alle zaken die betrekking hebben op je praktijk. En tot nu toe hebben al onze klanten hun investeringen ruimschoots terugverdiend.’’

 

7.   Waar komt de naam Heertjes eigenlijk vandaan?

‘’Haha, die vraag wordt me regelmatig gesteld inderdaad. Toen ik nog studeerde liep ik stage bij een groot callcenter en daar werd ik door een collega altijd Heertje Faciliteertje genoemd omdat ik Facility Management studeerde. Sindsdien is dat altijd heel erg blijven hangen en namen ook andere creatieve collega’s dat over. Tijdens een borrel kwamen alle Heertje-varianten vernoemd naar de verschillende afdelingen dan ook rijkelijk aan bod: Heertje Telefoneertje, Heertje Automatiseertje enzovoort. Uiteindelijk ben ik zo tot de naam Heertjes gekomen.’’

 

8.   Wat zijn je ambities?

‘’Persoonlijk gezien komen m’n ambities eigenlijk een beetje neer op de standaard clichés: gezond blijven met m’n vrouw en opgroeiende kinderen. Zakelijk gezien waren m’n ambities eerst wat kleiner. Bij Voorpraktijken hadden we de intentie nooit personeel aan te hoeven nemen zolang we alles maar slim zouden managen. Uiteindelijk zijn we echter ook gevonden door de ANT, KNMT, Branchevereniging Tandtechniek en is er interesse vanuit verschillende andere partijen voor onze collectieve inkoopovereenkomsten. Op een gegeven moment werd het zo groot en bleven de opdrachten maar komen dat we toch hebben moeten opschalen. Wat dat betreft is het nu wel de ambitie om verder te groeien. We zijn overigens nog op zoek naar een pittige student Tandheelkunde met interesse voor inkoop en besparen om praktijken voor ons te bezoeken en daar te inventariseren wat er beter kan.’’

 

9.   Heb je nog tips voor startende tandartsen?

‘’Dan zou ik toch m’n favoriete quote brains are cheap willen benoemen. Daarmee bedoel ik dat je niet altijd moet willen proberen om alles zelf maar uit te vinden. Je bent opgeleid als tandarts een daarmee kan je het werk doen waar je van houdt. Bovendien kan je er heel behoorlijk van leven. Je moet je dan afvragen of het wel slim is zelf in randzaken te gaan duiken die eigenlijk op het expertisegebied van een ander liggen. En dan bedoel ik dat niet alleen facilitair gezien, maar ook in de breedste zin van het woord. Laat je altijd adviseren door een goede accountant en niet zomaar iemand om de hoek, maar iemand die echt ervaring heeft met tandartsen. Dat kost misschien wat meer, maar die investering verdiend zich dubbel en dwars terug. Natuurlijk kan je zelf gaan kijken op allerlei vergelijkingssites, maar het is echt slimmer om je goed te laten adviseren door iemand die dat elke dag doet en er echt verstand van heeft.’’