10. Life long learning

Zodra je “Up and Running” bent, start je niet alleen met je werk, maar ook met permanente educatie. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, dan wordt het een goede gewoonte. Doe het voor jezelf, niet omdat het moet, dan levert het echt iets op en geeft het je energie!

word-wood-floor-number-wall-pattern-1180523-pxhere.com.jpg

Verplichte deskundigheidsbevordering

De wet BIG wordt momenteel aangepast. In de beoogde wetswijziging staat dat zorgverleners met een BIG-registratie naast de verplichte werkervaring ook aantoonbaar aan deskundigheidsbevordering moeten doen. Als de wetswijziging er door komt, wordt permanente educatie ook voor de tandarts verplicht. Het doel van de wet is dat medici bevoegd & bekwaam zijn én blijven.

Registratie

Een slimme manier om jouw deskundigheidsbevordering aantoonbaar te maken is registratie. Doordat het register contact heeft met alle opleiders is het mogelijk om eenvoudig een digitaal dossier op te bouwen van door jou gevolgde bij- en nascholing. Alle activiteiten in jouw dossier worden gevalideerd. Het dossier is persoonlijk en hou je zolang je tandarts bent, waar je ook werkt. Registratie is altijd vrijwillig.


KRT-registratie

KRT Schrijf-u-in 567x254.jpg

Het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) stimuleert permanente educatie. Ter ondersteuning daarvan biedt het KRT een registratie aan voor € 90,- per jaar. Registreer je je binnen 3 jaar na afstuderen, dan ontvang je een aantrekkelijke korting. Je krijgt een eigen KRT-account in PE-online, het registratiesysteem waar ook veel medisch specialisten mee werken. In jouw dossier worden de KRT-punten van de cursussen die je hebt gevolgd automatisch bijgeschreven door de opleider. Bijna alle opleiders in de tandheelkunde werken samen met het KRT, waardoor je niet zelf meer allerlei deelnamebewijzen hoeft te verzamelen. Dat ontzorgt en scheelt gedoe. In jouw KRT-dossier kun je ook andere activiteiten laten registreren, zoals een publicatie of dat interessante buitenlandse congres waar je laatst was. Je beschikt altijd over een compleet gevalideerd dossier.

Voor een KRT-registratie gelden registratienomen. De normen zijn opgesteld in samenwerking met de beroepsorganisaties. Het doel is te stimuleren dat je jezelf permanent blijft ontwikkelen.


 
Studentenvoucher-2017-768x432.jpg

Tip: korting voor afgestudeerden

Bij registratie in je 1e jaar na afstuderen ontvang je 2 kalenderjaren gratis. Maar ook in je 2e en 3e jaar na afstuderen ontvang je nog een aantrekkelijke korting. Wacht dus niet te lang met je registratie!

 

Scholingsaanbod

Er zijn meer dan honderd partijen die bij- en nascholing aanbieden in de vorm van klassikale cursussen, online trainingen, seminars, congressen en klinische avonden.

Het voordeel van klassikale bijeenkomsten (offline scholing) is dat je andere collega’s ontmoet met dezelfde interesses. Vaak zijn de pauzes lang genoeg om nieuwe mensen beter te leren kennen. Leer je liever onderweg of vanuit huis , dan is online scholing ideaal. De kwaliteit van online en offline scholing is vergelijkbaar, het verschil zit ‘m in de vorm.

Als je weet wat je zoekt, kun je via Google veel vinden. De tandheelkundige universiteiten bieden ook bij- en nascholing, maar er is één plek waar je alle tandheelkundige bij- en nascholing kunt vinden: de KRT-scholingsagenda. In deze online scholingsagenda kun je door het aanbod van alle aanbieders bladeren en filteren op interessegebied, bijvoorbeeld parodontologie. Het aanbod wordt wekelijks gepubliceerd via @KRTtweets op Twitter en het Linkedin account van het KRT.

architecture-building-campus-356086.jpg

Anders leren

Permanente educatie betekent niet dat je alleen maar cursussen moet volgen. Er zijn ook educatieve activiteiten die je kunt ondernemen. Intercollegiaal overleg (ICO) is daarvan de bekendste vorm. Je kunt je aanmelden bij een iQual- of IQdent-groep van respectievelijk de KNMT of ANT, maar er zijn ook zelfstandige ICO-groepen. Met een vaste groep collega’s uit verschillende praktijken kom je een paar keer per jaar bijeen om van elkaar te leren. Dat is nuttig én leuk tegelijk, en geeft een goede onderlinge band. Je collega’s en de beroepsorganisaties kunnen je helpen om een groep te vinden bij jou in de buurt.

Andere vormen van educatie die je zelf kunt doen zijn onder andere een peerreview, publicatie, voordracht en commissiewerk. Ook visitatie is een belangrijke vorm van deskundigheidsbevordering. Het helpt je om de manier waarop je werkt te reflecteren. Georganiseerde vormen van visitatie worden aangeboden door de KNMT, ANT, sommige landelijke ketens en de verenigingen van gedifferentieerde tandartsen. Zelf je visitatie organiseren kan ook. Meer info vind je op de website van het KRT.

KRT symbolen header_1440x215_perspectiefjpg.jpg